Țara noastră va efectua în acest an primele teste pentru producerea artificială a precipitațiilor. Problemele care ar putea să apară sunt cele legate de acceptul pe care trebuie să-l dea țările vecine, care se tem că România le-ar putea lăsa fără precipitații.
Încălzirea globală, care a accentuat și a extins fenomenul de secetă ar putea provoca adevărate războaie pentru apa provenită din precipitații. Tot mai multe țări , în special din zonele aride, au început să utilizeze tehnologia pentru stimularea și producerea ploilor. România va începe testarea acestei tehnologii chiar în acest an, cel mai probabil din luna martie, având în vedere seceta din această iarnă, care riscă să compromită culturile agricole. ”În zona de Sud a țării, plantele au început deja să intre în vegetație și, fără zăpadă sau ploi, acestea nu vor supraviețui”, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Testarea tehnologiei se va face, mai întâi cât mai departe de granițele țării, însă, treptat, aceasta va fi extinsă pe tot teritoriul. Pentru a face acest lucru însă este nevoie de încheierea unor acorduri cu țările învecinate, pentru a evita conflictele legate de obținerea precipitațiilor în detrimentul celorlalte state. ”Am făcut deja primele experimente pentru stimularea precipitațiilor prin rachete de tipul celor antigrindină, dar cu altă încărcătură specifică, și realizarea unor echipamente pentru aviație, iar acum urmează să trecem la testarea efectivă. Practic, prin însămânțarea norilor respecivi cu iodură de argint, se obține o creștere a cantității de precipitații cu 5% până la 15%. După cum s-a observat, se întâmplă de multe ori vara să existe o densitate foarte mare de nori și nu se întâmplă nimic. Acum, în momentul în care apar acești nori, cu ajutorul avioanelor, vom împrăștia substanțele în nori, pe suprafețe foarte mari, creându-se centre de condensare suplimentară care să determine apariția ploii. Dacă zona de nori este mai redusă ca suprafață, vom putea utiliza rachetele. Având în vedere că acțiunea se va defășura pe suprafețe foarte mari, va trebui să colaborăm și să cooperăm cu țările vecine. Dacă desfășor o astfel de activitate la granița cu Bulgaria este normal să facem o acțiune comună, să putem monitoriza cantitatea de precipitații stimulată pe teritoriul nostru, ca să nu apară discuții de genul că am intervenit noi și i-am lăsat pe ei fără apă. Noi am monitorizat cu ajutorul radarului și radiolocației, cel puțin din punctele de lansare ale rachetelor anti-grindină în momentul lansării, și nu am depistat testări pentru stimularea precipitațiilor în țările vecine. Oricum, nu vom interveni pentru stimularea precipitațiilor până nu vom avea acorduri foarte clare și responsabilități, pentru că trebuie să evităm eventuale conflicte. Deocamdată, avem doar un protocol de colaborare cu Republica Moldova”, ne-a declarat Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploieşti, operatorul sistemului naţional antigrindină și de stimulare a precipitațiilor.
Israelul, campion la stimularea precipitațiilor
Țara care folosește cea mai avansată tehnologie de stimulare a precipitațiilor este Israelul, care o aplică deja cu succes de câțiva ani. ”În lume, tehnologii pentru stimularea precipitațiilor folosesc deja sau testează Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, fostele state ale Uniunii Sovietice, Franța, Arabia Saudită și, mai ales, Israel. Tehnologiile de stimulare a precipitațiilor țin de zonele în care se aplică, pentru că trebuie adaptate climei și reliefului fiecărei țări. La noi tehnologia este dezvoltată de specialiștii români, pe baza practicii care există pe plan mondial. La antigrindină, anul trecut, am avut o protecție de 98%, cu peste un milion de hectare de terenuri agricole protejate. A fost o temere la rachetele antigrindină că folosirea lor ar intensifica fenomenele meteo extreme, dar, din toată experiența pe care am căpătat-o în peste 15 ani de utilizare a acestor intervenții active în atmosferă, am constatat că, dimpotrivă, s-au produs niște procese de calmare a fenomenelor, pentru că norii respectivi se descărcau energetic mai devreme, înainte de a acumula energii distructive”, ne-a mai precizat directorul Electromecanica Ploieşti, Dinu Constantinescu.
Dar care sunt riscurile pentru clima din România și agricultura viitorului, ce ni se poate spune? Era o teorie, venită din SUA, care a folosit pe scară largă acest procedeu ajungându-se ca în câțiva ani să provoace fenomene naturale foarte curioase: extinderea deșertului, sărăcirea solului, uraganele și tornadele, care nici ele nu sunt străine de producerea artificială a ploi.
IDIOTII TOT IDIOTI RAMAN ,PROSTIA NU ARE LEAC .
Interventia nenorocita a omului in natura a dus la dezastre cand s-a pierdut echilibrul .
Romania se deserifica prin prostia si lacomia idiotilor de la guvernare :canalele de irigatii distruse ,rezerva de apa compromisa prin taierile ,distrugerile din padurile tarii au ca efect direct izvoarele secate ,debitele minime pe rauri ,torentii distrugatori la eventualele precipitatii,cresterea semnificativa a poluarii aerului.
La ce pret vor fi aceste probabile ploi ??,cu ce consecinte se vor lasa ?