AcasăNewsBatalie intre doctori si industria Pharma pe transplantul de materii fecale

Batalie intre doctori si industria Pharma pe transplantul de materii fecale

Transplantul de materii fecale, o terapie revolutionara care s-a dovedit extrem de eficienta in cazul pacientilor suferinzi de colita recurenta si nu numai, a devenit acum subiect de disputa apriga intre doctori si industria farmaceutica. Ca de obicei, la mijloc sunt banii, multi bani.

Bacterioterapie fecala a fost dezvoltata de dr. Thomas J. Borody din Sidney, Australia, ca o metoda terapeutica alternativa impotriva colitei cauzate de o infectie cu bacteria Clostridium difficile. Aceasta infectie beneficiaza in mod normal de terapie antibiotica, insa in multe cazuri apar complicatii care pot duce la un tratament chirurgical. Desi procedura este folosita ca metoda terapeutica inca din anul 2004, nici pana acum Agentia Americana a Medicamentelor (FDA) nu a stabilit cum sa reglementeze aceasta procedura, cat va costa si cine va obtine profit de pe urma ei.

Lacomia corporatista, mai presus de pacienti

In centrul controversei este clasificarea acestei terapii: este bacterioterapie fecala un produs farmaceutic, ori ceva mai degraba o procedura similara cu transplanturile de organe, tesuturi si sange? In functie de raspunsul la aceasta intrebare, Agentia Americana a Medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa aceasta procedura, cat va costa si cine va obtine profit de pe urma ei. Pe de o parte, companiile farmaceutice sustin ca includerea in categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar multi doctori considera ca o astfel de clasificare ar duce la cresterea costurilor pentru pacienti si doar ar servi intereselor pharma, explica intr-un articol cotidianul The New York Times. „Oamenii au motive intemeiate sa se ingrijoreze pentru ca, pentru multi pacienti, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viata si de moarte”, a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundatiei Fecal Transplant, un grup de pacienti. „Exista temeri ca lacomia corporatista se va pune in calea accesului pacientilor” la aceasta terapie, a adaugat Duff. Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat ca se teme ca FDA favorizeaza interesele companiilor care cauta noi metode prin care sa introduca ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate. „Nu cred ca putem vorbi de ticalosi evidenti in acest caz, dar imi fac griji ca autoritatile de reglementare nu cunosc cele mai recente informatii stiintifice si ca interesele investitorilor ar putea surclasa pe cele ale pacientilor”, a declarat Khoruts. Pe de alta parte, reprezentantii companiilor farmaceutice si unii doctori argumenteaza ca modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacitatii si sigurantei unei terapii revolutionare, dar care nu este pe deplin inteleasa. Terapia cu materii fecale este si o potentiala „mina de aur„, atat pentru cercetatori, cat si pentru industria farmaceutica, afirma NYT. Potrivit firmei GlobalData, piata tratamentelor pe baza de medicamente pentru infectia cu Clostridium difficile este de asteptat sa ajunga la 1,7 miliarde de dolari pana in 2026, fata de 630 milioane dolari in 2016.

Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecala consta in transferul materiilor fecale de la un donor sanatos in interiorul tracului gastrointestinal al pacientilor care sufera de colita recurenta cu bacteria Clostridium difficile, o infectie debilitanta care afecteaza milioane de oameni. Oamenii de stiinta cred ca aceasta terapie ar putea fi folosita in viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer. Inspirati de succesul transplanturilor fecale pentru Clostridium difficile, oamenii de stiinta cauta sa dezvolte tratamente similare pentru o serie de afectiuni si tulburari, printre care obezitatea, autismul, colita ulcerativa si bolile Alzheimer sau Parkinsons.

author avatar
Andrei Coman
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger