Cauta

Bătaie fără eroi – de Ziua Eroilor – între români și maghiari

Sursa foto: Twitter

Cele două ceremonii de joi prin care trebuiau să fie comemorați eroii morți în Primul și Al Doilea Război Mondial au fost bruiate de ciocniri între români și maghiari. Peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul românilor la manifestarea organizată de mai multe asociații autohtone, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Sursa foto Twitter

În schimb, liderul UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat că oamenii stau unii lângă alții, iar pentru că sunt foarte mulți nici nu trebuie să se țină de mână pentru a bloca accesul: „Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.  Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni.

În schimb, mai multe zeci de români au forțat intrarea și au pătruns în cimitir, de unde au început să arunce cu obiecte înspre grupul de maghiari, arată HotNews.

Românii prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care atestă că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook „la comuniune și înțelegere” în vederea bunei desfășurări a ceremoniei de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”

„Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

De la ora 17:00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au fost programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești. La fața locului se află peste o sută de jandarmi și polițiști.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version