AcasăNewsBătaie fără eroi – de Ziua Eroilor – între români și maghiari

Bătaie fără eroi – de Ziua Eroilor – între români și maghiari

Sursa foto: Twitter

Cele două ceremonii de joi prin care trebuiau să fie comemorați eroii morți în Primul și Al Doilea Război Mondial au fost bruiate de ciocniri între români și maghiari. Peste 1000 de maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul românilor la manifestarea organizată de mai multe asociații autohtone, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Sursa foto Twitter

În schimb, liderul UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat că oamenii stau unii lângă alții, iar pentru că sunt foarte mulți nici nu trebuie să se țină de mână pentru a bloca accesul: „Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.  Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni.

În schimb, mai multe zeci de români au forțat intrarea și au pătruns în cimitir, de unde au început să arunce cu obiecte înspre grupul de maghiari, arată HotNews.

Românii prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care atestă că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook „la comuniune și înțelegere” în vederea bunei desfășurări a ceremoniei de la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”

„Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

De la ora 17:00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au fost programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești. La fața locului se află peste o sută de jandarmi și polițiști.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
425 afisari

9 COMENTARII

  1. Ce poziția ghiocelului! Adică, tot românii sînt de vină, în ȚARA LOR, pe când, iredentiștii unguri, niște mielușei, niște inocenți, europeni, deh…

  2. Tu Ardeal, Tu Ardeal, iti suntem osteni,
    Templu sfant, templu sfant, Muntii Apuseni.

    Ca tu ne esti vatra si din piatra-n piatra,
    E taria unui neam de moti,
    Asta-i tara noastra, noi nu stam in Gazda,
    Horea nostru-i risipit pe roti.⚙️

    Ne-au furat barbarii, ne-au caznit mai marii,
    Dar avem in piepturi sapte vieti.
    Ne vibreaza-n sange, pan’ la Putna n-ar plănge
    Clopotul ce bate la Ramet.

    Nu vrem razbunare, doar atat ne doare,
    Ca se pierde amintirea-n val.
    Doamne da-i tarie, unei maini sa scrie,
    Biblia Latinului Ardeal.?

    Rauri cresc purtate, tari ce nu sunt toate
    Dar veni-vor si mai bune vesti
    Pentru toti romanii care-si sint stapanii
    Soarele rasare-n Bucuresti

    Unde-i Avram Iancu, sa mai franga rangul,
    Celor ce Ardealul vor pustiu.
    Iata ca rasare, IANCU din oricare,
    E-n puterea fiecarui fiu.

    Pentru aceasta tara, poate sa si moara,
    Fiecare dintre noi razand.?
    Restul e dorinta, de ingaduinta,
    De sa fie pace pe pamănt.

    Nu uitati aceasta, dreapta? ne e brazda,
    Ce-am lucrat cu ale noastre maini.?
    Fiecare munte⛰️ stie aici sa cante, ?
    Imnul „DSTEPTATI-VA ROMANI”!

  3. Treceţi, batalioane române, Carpaţii
    La arme cu frunze şi flori
    V-aşteaptă izbânda, v-aşteaptă şi fraţii
    Cu inima la trecători

    Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă
    Nădejdea e numai la noi
    Sărută-ţi, copile, părinţii şi fraţii
    Şi-apoi să mergem la război

    ’Nainte, ’nainte spre marea Unire
    Hotarul nedrept să-l zdrobim
    Să trecem Carpaţii, ne trebuie Ardealul
    De-o fi se ne-ngropăm de vii

    Cu săbii făcură Unirea, ce inimi
    Spre Alba cu toţii mergeam
    Toţi oamenii ţării semnau întregirea
    Voinţa întregului neam

    Cu toţii eram regimente române
    Moldova, Muntenia, Ardeal
    Fireasca Unire cu patria-mumă
    Ne-a fost cel mai drept ideal

    Aceasta-i povestea Ardealului nostru
    Şi-a neamului nostru viteaz
    Istoria-ntreagă cu lupte şi jertfe
    Trăieşte-n Unirea de azi

    Dreptatea şi pacea veghează Carpaţii
    Şi ţara e frunze şi flori
    A noastră-i izbânda, ai noştri sunt fraţii
    Trăiască în veci trei culori

    Vrem linişte-n ţară şi pace în lume
    Dar dac-ar veni vreun blestem
    Carpaţii şi fraţii sări-vor ca unul
    Urmând comandantul suprem

    Treceţi, batalioane române, Carpaţii
    La arme cu frunze şi flori
    V-aşteaptă izbânda, v-aşteaptă şi fraţii
    Cu inima la trecători

    ……………….
    hunii n-au cult eroic melodiile lor nu te imbarbateaza cel mult iti
    zburlesc flocii…

  4. ungurul este de inteles, dar romanii maghiarizati, care sunt peste 80% , cat de spalat pe creier sa fii sa te ridici impotriva propriului neam si sa te crezi ungur ??? de-aia se poarta cu ei ca in sclavagism spalati pe creier de dictatura, acum se facura unguri dupa 2-3 generatii de ocupatie. Chiar nu vede nimeni ce este in neregula cu ei ? Asa functioneaza dictatura si dovada clara cum poti fi asimilat de un grup mic, ti se impune limba, religia, traditia si ti se spune ca esti neam cu cei care te-au cucerit. Cum luau turcii copii sclavi, ii faceau ieniceri si-i puneau sa lupte impotriva propriilor neamuri … istoria se repeta la nesfarsit si unii nu inteleg ce li se intampla. De aceea spun ca trebuie sa introduca negresit obligativitate testelor ADN, sa stie fiecare ce sange are, care-i sunt neamurile, rudele si daca alege sa fie tradator sa treaca de partea celor care i-au ciopartit si casapit familia , sa declare din capul locului ! liderii astora spalati pe creier sunt plini de bani si duc o viata de huzur luxuriant, iar plebea, victimele, se ocupa cu propaganda … Imperiul Austro Ungar a fost de la 21 decembrie 1867 până în 31 Octombrie 1918, in rest a fost Transilvania unde au trait romani, urmasii tracilor si geto dacilor, nu urmasii lui Ginghis Han. Nu s-a gasit AND-ul lui Atilla in genomul ungurilor din Ungaria cand cei de la National Geografic le-a facut AND-ul, ci s-a gasit un mixt de gene al popoarelor invecinate, care atesta clar granitele fiecarei natii, in Cazul Romanilor granita ar fi pana la Tisa. Secuilor, maghiarilor lasati propaganda si politica si fiti oameni ai locurilor unde traiti, fiti Romani vorbiti ungureste daca asa va place si faceti-va ADN-ul daca nu credeti !

  5. Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul declara: „Pentru Ungaria este, în continuare, primordial să aibă o relaţie corectă şi bună cu România, astfel încât maghiarii şi românii să poată convieţui în pace în Transilvania. De aceea, în ultima vreme am făcut compromisuri serioase, având în vedere mereu ce anume serveşte cel mai bine scopului ca maghiarii transilvăneni să prospere în locul lor natal” … Nu inteleg , in primul rand ca toti suntem Romani. Apoi cine ii impiedica pe ei sa aiba relatii bune cu Romania ???? E problema Romaniei cum isi trateaza cetatenii si tine strict de legislatia romana, ce treaba are Ungaria aici ??? Toti suntem cetateni Romani cu drepturi depline, sa fie clar! nu sunt unii mai romani decat altii sau unii mai unguri decat romanii …. cum mai vine asta cum ca ei „au facut compromisuri” ??? … Populatia de rand din cele doua judete este ca tot romanul in tara asta, traieste din salariu, lucreaza undeva, se confrunta cu problemele majoritatii romanilor, nu sunt ei mai cu motz … Liderii lor in schimb … au beneficii maxime de pe spatele victimelor care musca nada propagandei din Ungaria

  6. am vazut destule filmulete si comentarii, si concluzia mea este ca, maghiarii( liderii si organizatorii, adica maestrii ceremoniei) au fost ostentativi si tendentiosi, provocatori si au asteptat rezultate. Pe de o parte stiau foarte clar ca lumea se mobilizeaza si va veni, si incepand cu usierul de serviciu care s-a filmat cu mandrie cum punea el lacatul la poarta, asa cum numai el stie sa faca aceste lucru, de parca era cel mai important om din stat in momentul filmarii si de parca pazea tezaurul tarii, coiful si closca cu puii de aur !!!, si nu poarata unui cimitir al eroilor; si pana la oamenii veniti intr’adins la o „sedinta” organizata in aer liber, la cimitirul din Valea uzului, pe marginea santului mocirlos, unde discutia are loc din gura in gura, si din mana in mana, tinandu-se de mana in sir indian ??? , fara tablete la ei, decat cu niste foi printate la misto, pripasiti pe linga garduri cu zambetul larg pe buze, si mirosind puternic a sfidare!!!; toti, dar absolut toti au contribuit la situatia creata. Daca ei deschideau portile larg si grupurile de romani venite cu lumanari, coliva si capetele isi faceau treaba … nimeni, … dar absolut nimeni nua ar fi avut ce le reprosa si practic disparea cauza conflictului. Dar nu, ei vor conflict, cu orice pret. Urmariti stirile acestea doua sa vedeti cum se pune prooblema …cum au convocat ei la nivel de stat ambasadorul Romaniei, pt ca ei stateau cu cheile la bracinar si nu vroiu sa deschida cimitirul , care nu este deloc cimitir privat si se stia foarte clar ca este ziua eroilor, ori in cimitir s-a facut prezenta eroilor romani comemorati din cate am vazut si auzit … maghiarii au facut o „muteasca” prin care tot timpul au vrut sa insinueze cu totul altceva decat ii trada zambetele pline de dispret

  7. Ati observat ca astfel de tensiuni apar doar in momentul in care Udmr ameninta ca nu voteaza proPsd? Eu m-am nascut in zone mixte am trait, m-am jucat, am copilarit si prietenit alaturi de unguri si sasi dar nu ne puneam saci in cap. Mai presus de toate liderul lor spiritual Papa Francisc a indemnat secuimea la convietuire pasnica si armonioasa. Acolo trebuie trasi la raspundere toti politicienii fara perdea-secui, maghiari, sasi, romani. Dar gestul de a pune saci pe monumentul eroilor romani, ce au platit pt libertatea noastra trebuie aspru pedepsit!

  8. In Budapesta sunt foarte multe monumente ale soldatului roman erou dar niciun maghiar nu le profaneaza. Ba mai mult au flori mai tot timpul. Inca un exemplu de unde nu se inspira secuiul spre civilizare. Romanii au spus frumos-Noi cand punem flori punem la toti,la romani la unguri la nemti la italieni la austrieci la rusi la fiecare. Alt ex de urmat.

  9. În lumina acestor triste evenimente/ pentru care se inflamează spiritele de politicieni din ambele tabere/ ar trebui recitit romanul Pădurea spânzuraților/ de Liviu Rebreanu!
    se știe că fratele său, Emil/ a fost condamnat prin această teribilă sentință/ fiindcă și-a dat seama de absurditatea situației. de a fi român, din tată memorandist/ și în același timp, de a fi determinat să lupți în Antanta/ împotriva fraților români. Criza sa sufleteasc/ transpusă de Rebreanu asupra lui Apostol Bologa// arată trezirea conștiinței naționale/ în sânul unui tânăr romantic…// trezit la realitate de morțile umilitoare, prin ștreang, ale camarazilor di vechiul imperiu habzburgic…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger