AcasăNewsBătaie de joc pe litoral: s-au lărgit plajele, dar nu pentru toţi...

Bătaie de joc pe litoral: s-au lărgit plajele, dar nu pentru toţi turiştii. Cine se va bucura de ele?

mamaiaBătaie de joc pe litoral: s-au lărgit plajele, dar nu pentru toţi turiştii. Cine se va bucura de ele?

Plajele din Mamaia s-au extins cu peste 50 de hectare. Alte zeci de hectare vor fi amenajate și în stațiunea Eforie Sud, iar la finalul implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere România va avea un teritoriu nou, cu peste 200 de hectare de nisip.

Dar nu toţi turiştii se vor bucura de ele. Plajele vor fi închiriate.

Plajele, închiriate privaţilor

Pentru sezonul estival 2023, Guvernul României va emite, la fel ca și în 2022, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice.

Printr-o derogare de la Codul Administrativ, suprafețele de plajă nou create pot fi atribuite direct operatorilor economici care au deja încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe.

Legal, construcţiile noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ. Măsurile tranzitorii pot prevedea excepţii de la regula de bază.

Suntem în octombrie, am stabilit cu domnul Cadariu că nu mai aşteptăm până în martie să reglementăm înainte de începerea sezonului cu câteva săptămâni, avem la dispoziţie câteva luni ca să discutăm cu autorităţile locale, cu Ministerul Turismului, cu operatorii şi cu specialiştii de la ANAR unele soluţii tranzitorii”, a precizat Tanczos Barna.

Primăriile cer plajele

Plajele românești se află în administrarea Apelor Române, o instituție subordonată Ministerului Mediului, un lucru ce nu este pe placul primăriilor riverane Mării Negre.

„Au mai fost încercări de trecere a administrației plajelor, dar Ministerul Mediului și Apele Române nu au susținut aceste demersuri deoarece plajele trebuie administrate de Apele Române.

Aveți tot dreptul să faceți aceste inițiative, dar din punctul nostru de vedere administrarea plajelor, mai ales după proiectul de reducere a eroziunii, trebuie să rămână la Apele Române”, a mai zis ministrul Barna.

Și în ceea ce privește expirarea contractelor de închiriere a 129 de porțiuni de plaje, Barna a spus că Ministerul caută soluția ca acestea să fie închiriate pe un termen scurt (un an sau doi), până la finalizarea planurilor urbanistice.

author avatar
Andrei Ștefan
525 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger