AcasăNewsBashar al-Assad si-a pus armata si tehnica militara la adapost

Bashar al-Assad si-a pus armata si tehnica militara la adapost

Bashar si-a bagat armata in adaposturi fortificate

In ciuda asigurarilor de la Casa Alba ca operatiunea din Siria a aliatilor nu are in vedere schimbarea de regim, Bashar al-Assad si-a bagat armata in adaposturi fortificate.

Iar granita cu Libanul a fost asaltata de vreo 10.000 de sirieni care, dupa tipul masinilor, de lux, si numarele de inmatriculare, fac parte din „elita” lui Bashar.

Bashar si-a bagat armata in adaposturi fortificate

Cronica unui esec anuntat!

„Vreau sa fie clar ca optiunile pe care le avem in vedere nu tin de schimbarea de regim”, anunta marti noaptea purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.  Presa americana s-a grabit „sa traduca”: „Nu venim dupa tine Bashar, nu-ti face griji! Totusi, poate vrei sa-ti muti tehnica militara, sa n-o lovim din greseala!” Analistii militari sunt ingrijorati nu numai de faptul ca exista o data aproximativa a atacului publicata, dar exista si un plan al „loviturilor chirurgicale”, de asemenea „scurs” de pe surse, ceea ce-i da prilejul lui Assad sa se puna la adapost si sa iasa pe urma „invingator”. Si totusi, nu ar fi posibil ca aceste stiri publicate sa fie niste capcane? „Pe vremea generalului Patton, mai mult ca sigur. Dar, dupa cum ne-a obisnuit Casa Alba, mi-e teama ca este chiar planul de atac!”, a remarcat un general american in retragere. Bashar chiar si-a pus la adapost armata, lucru lesne de urmarit prin sateliti. De marti seara, personal militar, armament, mijloace aeriene (bombardiere, elicoptere de atac), tancuri si artilerie ale Garzii Republicane Divizia 4, cea responsabila de atacul chimic, au fost mutate in adaposturi fortificate, facute sa reziste atacurilor cu rachete. Comandamentele militare din Homs, Hama, Latakia si Alep au fost dispersate. Membrii militiilor Shabiha (cele responsabile de multe atrocitati) au predat armele si au cerut sa fie repartizati, impreuna cu familiile, in adaposturi. Al Jazeera a raportat ca peste 10.000 de sirieni au luat cu asalt punctul de frontiera Masnah, cu Libanul, iar dupa cum aratau masinile, acestia erau oameni cu stare din Damasc.

SUA au pregatit si bombardiere „just in case”

Plan mic, pregatire de anvergura

Conform unor surse de la Pentagon, „raspunsul” aliatilor la atacul chimic executat de armata lui Bashar va consta in atacarea a vreo 50 de tinte, timp de vreo trei zile, cu incepere „cel devreme de joi”! Inspectorii ONU au cerut inca patru zile sa colecteze probe, dar secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, a iesit la rampa si a zis ca alianta are dovezi! Aceasta declaratie este echivalenta cu celebrul ordin de atac american:„ Go, go, go!” Si totusi, pe „teren”, desfasurarea de forte e mai ampla decat pentru „tintele” Pentagonului. Trupe speciale iordaniene au fost desfasurate la granita cu Siria, avand ca obiectiv ocuparea facilitatilor chimice. In Qatar, la baza Al Udeid, au aterizat bombardiere americane B-1B si F-22 Raptor. Cica nu vor fi folosite decat „daca se complica situatia”!

Benzina romanilor, scumpita de conflict

Conflictul din Siria va produce cat de curand efecte economice nefavorabile inclusiv in Romania. Titeiul Brent s-a scumpit, atingand maximul ultimilor doi ani, de peste 114,2 dolari/baril, iar analistii ING Bank Romania estimeaza ca aceasta scumpire va genera o majorare a pretului benzinei din Romania cu aproximativ 2,5%, la pompa urmand sa depaseasca 6,15 lei/litru. Cu toate consecintele ce decurg de aici.

author avatar
Adina Mutar
620 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger