AcasăNewsBashar al-Assad acuza Occidentul ca sustine terorismul, inclusiv ISIS

Bashar al-Assad acuza Occidentul ca sustine terorismul, inclusiv ISIS

Presedintele sirian a pastrat contactul cu Rusia si pare sa-l fi pierdut pe cel cu realitatea

Aratat du degetul de comunitatea internationala, presedintele sirian, care altminteri este o aparitie rara, a acordat un lung interviu a sase institutii media rusesti, in care a afirmat in special ca, daca ”Europei ii pasa intr-adevar de soarta refugiatilor, trebuie sa inceteze sa-i mai sustina pe teroristi”.

Presedintele sirian a pastrat contactul cu Rusia si pare sa-l fi pierdut pe cel cu realitatea

Pentru Bashar al-Assad, chestiunea nu este daca Europa accepta sau nu refugiati, esential fiind rezolvarea problemei ”de la sursa”, a declarat acesta pentru Russia Today, Channel1, RIA Novosti, NTV Channel si Rossiiskaia Gazeta. ”Intrebarea nu este daca Europa va accepta sau nu refugiati, ci despre necesitatea de a elimina sursa acestei probleme. Daca europenii sunt asa ingrijorati de soarta refugiatilor, atunci ar trebui sa inceteze sa-i sprijine pe teroristi”, a precizat Assad.. Dupa conflictul din martie 2011, in urma represiunii violente a manifestatiilor antiguvernamentale, regimul sirian, sustinut de Rusia, califica drept ”teroristi” atat pe militantii pasnici, cat si pe rebeli si pe jihadisti, noteaza Le Parisien. Ca in vremea razboiului Rece, presedintele sirian a criticat in termeni duri Occidentul. Pentru Bashar al-Assad, organizatia Statul Islamic, Daesh, Front Al-Nosra reprezinta ” a treia faza a politicii si otravii ideologice a Occidentului(…) Acesti teroristi sunt pur si simplu extremistii produsi de Occident”. Assad a denuntat si o personalizare a conflictului. ”Propaganda occidentala afirma ca presedintele este cauza tuturor problemelor”. ”Cat timp voi fi in fruntea tarii, ei vor continua sa sustina terorismul pentru ca singurul lor obiectiv in Siria si in alte tari este schimbarea presedintilor(…) De ce? Pentru ca nu accepta partenerii si natiunile independente. Care este problema lor cu Rusia? Cu Siria? Ce au impotriva Iranului? Remarcati ca este vorba de trei tari independente. Vor ca anumiti lideri sa plece pentru a-i inlocui cu indivizi care actioneaza in interesul lor, nu in interesul poporului”.

John Kerry: Rusia agraveaza conflictul sirian

Sustinerea lui Bashar al-Assad de catre Moscova agraveaza conflictul in aceasta tara, a declarat secretarul de stat american. Aceasta sustinere erodeaza Coalitia internationala, a spus seful diplomatiei americane intr-o convorbire telefonica cuomologul sau rus, Serghei Lavrov, precizand ca Assad ”nu va putea deveni niciodata un membru credibil al coalitiei tarilor care lupta impotriva ISIS, informeaza Sputnik. Potrivit lui Kerry, numai o tranzitie politica va putea rezolva conflictul sirian. De partea sa, Serghei Lavrov a sustinut crearea unui front unit contra gruparilor teroriste care opereaza pe teritoriul sirian. In ultimul timp, mass-media vorbeste despre prezenta trupelor militare rusesti in Siria, Moscova negand aceste informatii si precizand ca prezenta sa in aceasta tara este legata de livrarile de armament catre Damasc, cu respectarea ”dreptului international”.

Franta va lovi in urmatoarele saptamani Daesh

Presedintele Francois Hollande a declarat ca Franta va ”lovi ” Daesh pe baza legitimei aparari, potrivit purtatorului de cuvant guvernamental, Stephane Le Foll. ”Actiunile sunt legate de o adaptare care se incadreaza in dreptul de autoaparare, pentru ca amenintarile, in special din Siria si din partea Daesh, privesc direct securitatea Frantei”, a spus Le Foll. Ieri, ministrul Apararii francez, Jean-Yves Le Drian, a indicat ca Franta va efectua ”in urmatoarele saptamani”, primele raiduri aeriene impotriva ISIS in Siria.

Primele raiduri australiene

Aviatia australiana a efectuat primele raiduri aeriene contra ISIS in Siria, distrugand un transport de blindate ale jihadistilor, a anuntat ieri minsitrul Apararii, Kevin Andrews, informeaza Belga. Potrivit acestuia, operatiunile reprezinta ”o extensie logica a angajamentului Australiei impotriva Daesh in Siria, nu numai in nordul Irakului, pentru a distruge fortele teroriste”. Pe de alta parte, un aparat F-18 Hornet al Royal Australian Air Force, a distrus un alt transport blindat al ISIS cu rachete.

UNESCO denunta un jar de proportii industriale

Directorul general UNESCO, Irina Bokova, a subliniat, ieri, necesitatea luptei impotriva traficului de obiecte de arta in Siria, care serveste finantarii jihadistilor, imaginile din satelit si afluxul antichitatilor observat pe pietele clandestine demonstrand ”un jaf la scara industriala”. Bokova a cerut tarilor UE ”consolidarea legislatiei pentru a stopa acest trafic”, subliniind ca ”este mult de lucrat” in acest domeniu”.

Romani repatriati din Siria

Potrivit MAE, ieri, trei cetateni romani minori si mama acestora, cetatean sirian, au fost evacuati, la cerere, din Siria si repatriati pe cale aeriana din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice romane la Damasc si Beirut si al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Cele patru persoane au parasit in conditii de siguranta Siria catre Liban. Pana in prezent, un numar de 592 cetateni romani si membri ai familiilor acestora au fost evacuati si repatriati din Siria.

author avatar
Tudor Borcea
254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger