AcasăNewsBasescu vrea sa zburde prin Statele Unite ale Europei

Basescu vrea sa zburde prin Statele Unite ale Europei

Traian Basescu pledeaza pentru stirbirea cu bunastiinta a suveranitatii nationale a fiecarei tari din UE, in scopul construirii “Statelor Unite ale Europei”.

Seful statului si-a lansat ideea la apa dupa ce Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au propus infiintarea unui “guvern economic” unic pentru cele 17 state din zona euro. Ceea ce inseamna ca statele insolvente isi vor pierde suveranitatea, fiind fortate sa aplice o politica economica dictata de guvernul european. Pentru o “cedare masiva de suveranitate”, menita sa mentina Europa in topul economic si militar, pledeaza si Traian Basescu. Contactati de “National”, analistii romani nu exclud si nici nu critica varianta, dar cred ca formarea unor State Unite ale Europei este o trebusoara care excede posibilitatile europenilor contemporani.

Bogdan Balthazar: „Este o idee foarte generoasa, dar si foarte vaga. Nu este prima data cand se discuta despre asa ceva, presedintele are si el, ca tot omul, dreptul la pareri, e chestie de gust. In ceea ce ma priveste, sustin ideea pastrarii individualitatii la nivel european, dar si asta este tot o chestie de gust”.

Vasile Dancu: „Tot asta a spus si un politician ardelean, la inceputul secolului trecut. Ideea este insa foarte greu de realizat. In Europa coexista filozofii economice diferite si tari aflate in diverse stadii de dezvoltare. Ca sa le poti aduna sub aceeasi comanda ar trebui o federatie foarte laxa. Nici politic lucrurile nu stau mai bine, amintiti-va ca UE s-a blocat la Constitutia europeana”.

 

 

 

 

Iosif Boda: „Noi am intrat in UE crezand ca este o constructie terminata. Nu a fost asa, UE nu are politici fiscale si economice unitare, nu are atributiile unui stat federativ. SUA a fost constituita de grupuri diferite, care s-au dus acolo cu gandul de a construi o noua lume. Americanii nu au un trecut, dar au un prezent al dracu’ de solid. Europa este formata din natiuni si grupuri etnice cu o istorie lunga, incarcata de conflicte si victime. Trecutul ne dezbina, diversitatea culturala si chiar religioasa nu constituie un liant, de aceea Europa nu poate fi o constructie similara SUA”.

author avatar
Simona Badulescu
475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger