AcasăNewsBasescu vrea reorganizarea tarii in opt euro-judete

Basescu vrea reorganizarea tarii in opt euro-judete

Aceasta este cea mai probabila varianta de impartire in opt euro-judete

Presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie. Seful statului a mentionat ca organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie „Republica Socialista Romania”.

Aceasta este cea mai probabila varianta de impartire in opt euro-judete

Traian Basescu a apreciat ca un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare. Presedintele a sustinut ca nu se poate realiza o dezvoltare rationala a Romaniei cu unitati administrative atat de mici precum actualele judete, el precizand ca derularea proiectelor cu fonduri europene pe aceasta structura inseamna utilizarea ineficienta a banilor.

Seful statului a declarat ca stie sensibilitatea partidelor in privinta reorganizarii administrative, respectiv ca tuturor li se pare ca daca au presedintele CJ „stapanesc” judetul. El a vorbit despre coruptia de la nivelul judetelor, unde s-au format „familii transpartinice”. In zilele urmatoare, a spus Basescu, va aparea un raport care va arata ceea ce s-a intamplat in judete cu proiectele aprobate din bani europeni.

 

author avatar
A.P. Redactor
1.329 afisari

4 COMENTARII

  1. Romania a mai fost regionalizata de catre comunisti. Erau atunci 16 regiuni care, la randul lor, contineau mai multe raioane fiecare.
    Birocratia era imensa si de aceea s-a adoptat o revenire la impartirea pe judete.
    Printre motivele pentru care in 1968 au fost reinfiintate judetele au fost:
    – particularitatile si traditiile istorice ale tarii,
    – reducerea birocratiei si a aparatului administrativ,
    – participarea oamenilor muncii la a luarea deciziilor,
    – facilitarea accesului spre capitala de judet prin reducerea distantelor de parcurs pe caile rutiere, etc
    Data fiind experienta centralizarii excesive din perioada anterioara anului 1968 (mult mai excesiva si mai dura decat in perioada ceausista), consider ca o noua regionalizare a tarii nu ar fi benefica, ci din contra.
    Consider ca asupra utilitatii regionalizari trebuie sa fie consultati tori cetatenii tarii.

  2. cred ca e exagerata ideia cu 8 megajudete,realist ar fi undeva la 10-12 judete,care sa se numeasca in functie de municipiul desemnat…de ex daca municipiul desemnat e cluj-napoca,judetul s-ar numi cluj

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger