AcasăNewsBasescu transforma avertismentele UE in laude pentru Guvern

Basescu transforma avertismentele UE in laude pentru Guvern

Raportul CE este unul „corect”, apreciaza pozitiv Guvernul si negativ alte trei institutii importante: ICCJ, CSM si Parlament, concluzioneaza Traian Basescu.

Traian Basescu vede doar partea plina a paharului

In realitate, raportul Comisiei Europene atrage atentia asupra tergiversarii cu anii a tuturor anchetelor si procesele in care sunt implicate numele cu greutate pe malurile Dambovitei. Expertii CE avertizeaza ca majoritatea cauzelor se vor prescrie in curand, ca instantele trag de timp, iar sesizarile ANI fac doar valva, nefiind urmate si de sanctiuni concrete (confiscarea castigurilor ilicite, de exemplu). Altfel spus, Justitia romaneasca este acelasi sat fara caini in care institutiile de resort isi paseaza raspunderea de la una la alta, timp in care infractorii cu „gulere albe” sed si prospera linistiti.

CSM si ICCJ, singurele oi negre complet negre

Conform sefului statului insa, raportul este unul corect pentru ca releva atat „progresele” facute in ultimii ani in materie de eficientizare a Justitiei, cat si „problemele” care se perpetueaza, afectand in continuare credibilitatea Justitiei, implicit pe cea a Romaniei. Basescu s-a aratat incantat de aprecierea „foarte pozitiva” a „determinarii si angajamentului” demonstrate de Guvern in reformarea statutului. Mentionind notele bune primite de DNA, Parchetul General, Directia antifrauda din MI si ANI, presedintele a folosit ocazia pentru a da peste nas presei interne, acuzata de el ca se ia de niste institutii vazute cu ochi buni de UE.

Cu Parchetul si DNA-ul spalate de vina, responsabilitatea ocrotirii marilor coruptii ai neamului (realitatea de asemenea marcata in raportul CE)a cazut exclusiv pe umerii Inaltei Curti de Justitie si Casatie, a CSM si a Parlamentului. In mod surprinzator, Traian Basescu tine insa partea Parlamentului, e drept ca doar a majoritatii care a sustinut Guvernul in asumarea raspunderii pentru legile dorite de UE. Majoritate criticata in schimb, tot de el, pentru slabiciunea de care a dat dovada „reactionand mai putin pozitiv” la ridicarea imunitatii unor parlamentari cercetati pentru fapte de coruptie.

author avatar
Simona Badulescu
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger