AcasăNewsBasescu: Sustin fara rezerva revenirea salariilor de dinainte de reducere. AFLA restul...

Basescu: Sustin fara rezerva revenirea salariilor de dinainte de reducere. AFLA restul declaratiilor presedintelui!

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa discutiile cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, ca sustine revenirea salariilor de dinainte de reducere. „Marirea salariilor nu produce nicun fel de deficit structural, dimpotriva”, a precizat liderul de la Cotroceni.

Seful statului a sustinut, duminica dupa-amiaza, la finalul intrevederii cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, de la Palatul Cotroceni, o conferinta de presa, prin care a tinut sa faca unele lamuriri cu privire la restabilirea salariilor in sectorul bugetar si a problemei pensiilor.

Iata principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

  • Constat un lucru relativ neplacut pentru mine intr-o zi care imi marcheza cariera politica definitiv. Sunt doi ani de la momentul in care am iesit inaintea dumneavoastra si a tarii anuntand niste masuri destul de dificile pentru populatie. Va asigur ca n-am facut-o pentru ca mi-a placut, dar pentru ca nu exista alta solutie la acel moment si mi s-a parut ca era mai important sa nu ajungem cu tara intr-o situatie de genul Grecia decat sa nu imi asum responsabilitatea de a face acel anunt atat de dureros pentru foarte multi romani.
  • Vad ca si astazi se continua aceeasi manipulare ca exact acum doi ani, atunci nimeni nu a vrut sa explice ca fara masurile de taiere a salariilor cu 25%, am fi fost toti 22 de milioane intr-o situatie grea.
  • Azi, din neintelegere sau din dorinta de manipulare, aflu ca presedintele nu este de acord cu marirea salariilor daca se afecteaza deficitul structural de la Sanatate si pensii. Este o mare minciuna.
  • Sustin fara rezerve revenirea salariilor de dinainte de reducere, lucru pe care l-am spus Fondului si fostului Guvern (…) si noului Guvern, prim-ministrului desemnat i-am adus la cunostinta aceasta obligatie avuta fata de personalul bugetar.
  • Marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sanatate si la fondul pensii, dimpotriva – marirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii.
  • Am precizat Fondului ca nicio masura care ar viza cresterea deficitului la fondul de sanatate nu este acceptabila, pentru ca efectele aici sunt mai putine medicamente si mai multe arierate, mai multe datorii pentru bugetul de stat catre furnizorii de medicamente. Aici nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la fondul de sanatate.
  • Fondul de pensii – anul trecut, ca si anul acesta, are un deficit de circa 16 miliarde de lei. Cresterea salariilor duce la reducerea acestui deficit cu circa un miliard de lei.
  • Am vrut sa previn Fondul ca este de neacceptat orice masura populista intr-un an electoral, dar masura revenirii la salariul dinainte de reducerea din 2010 nu este de natura sa afecteze niciunul din cele doua fonduri in mod negativ.
  • In ultima perioada se cauta sacul cu bani, pe care Guvernul care se pregateste sa plece spune ca l-a lasat, Guvernul care se pregateste sa vina spune ca nu l-a gasit. Nu vreau sa fiu arbitru in disputele politice dintre partide, dar pentru corecta informare vreau sa stiti urmatoarele lucruri: in rezerva Ministerului de Finante se afla peste 5 miliarde de euro, bani imprumutati de pe piata cu un singur scop- sa ne platim la timp creditele scadente din urmatoarele luni.
  • Romania avea obligatia sa fie prudenta, sa nu mai fim ca in 2009. Acest saculet cu bani este intangibil, este o rezerva strategica a Romaniei, care poate fi utilizata in folosul romanilor si pentru nimic altceva.
  • Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel si la ultima din 2011, inainte de a se scrie bugetul, am stabilit ca in anul 2012 intentia Guvernului este sa reintregeasca salariile. S-a dovedit ca prudenta a fost buna. Rezerva pentru plata salariilor, daca economia n-a mers pozitiv, este in dreptul de a modifica deficitul- de la 1,9 la 2,2. In urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul este mai mic -1, 84. La mijlocul anului Guvernul va putea creste deficitul, prin corectarea bugetului de stat de la 1,9 la 2,14.
  • Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari. Din acest motiv, spun, este doar o decizie politica. (…) Sustin fara rezerve ca aceasta este solutia pentru acest moment
  • Unde apare problema- la ultimele hotarari ale Curtii Constitutionale cu privire la pensii- daca vom lua decizia sa facem ceva si Guvernul va trebui sa faca. Voi avea discutii cu Florin Georgescu si Victor Ponta cum sa gasim solutii sa rezolvam obligatia politica asumata. E adevarat, nu era Guvernul lor. Trebuie sa gasim o solutie si legala si financiara si pentru problema generata de decizia Curtii Constitutionale
  • Niciodata, la ultimele trei misiuni, n-am spus FMI ca nu trebuie sa revenim la salariile din 2012
author avatar
Cristina Stefan
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger