AcasăNewsBasescu: Sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie pentru modificarea Constitutiei

Basescu: Sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie pentru modificarea Constitutiei

Invitat luni seara la TVR, presedintele Traian Basescu a declarat ca este „dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie” daca se modifica Constitutia, adaugand ca organizarea referendumului referitor la amendarea legii fundamentale concomitent cu alegerile locale a fost intentia sa.

Intrebat daca a vorbit la consultarile cu USL, asa cum rezulta din stenograme, despre renuntarea la o parte din mandatul sau in schimbul modificarii Constitutiei, seful statului a raspuns: „Trebuie sa va spun: eu incerc disperat aproape sa ating acest obiectiv. De ce? Nu pentru mine, pentru ca eu nu as beneficia de imbunatatirea acestei Constitutii, in orice caz. Mandatul meu nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta, insa, asa cum rezulta din stenograma, sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie, daca nu se intampla un lucru extrem de grav pentru democratia romaneasca: trecerea peste votul a 85% dintre cei care au participat la referendumul din noiembrie 2009”.

Totodata, presedintele Basescu a sustinut ca organizarea referendumului referitor la modificarea Constitutiei concomitent cu alegerile locale, propusa luni de liderul PDL, Emil Boc, a fost intentia sa. „Nu va ascund ca asta a fost intentia mea. Problema este daca PDL va avea o capacitate de negociere suficienta in relatia cu PNL si PSD, sa-i convinga sa vina sa dea acest vot, pentru ca in Parlament legea de aprobarea a revizuirii Constitutiei nu trece decat cu 66%. Oricum, cu sau fara UDMR, coalitia nu poate trece revizuirea Constitutiei. Problema este cum te duci la alegeri. Te duci cerand votul, sa-ti dea putere electoratul, iar pe de alta parte, tu te duci in fata acestui electorat spunand: ‘Nu am vrut sa raspund rezultatului referendumului de reducere a numarului de parlamentari'”, a mai declarat Traian Basescu.

In acelasi timp, seful statului a precizat ca ramane adeptul trecerii la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, asa cum s-a votat la referendumul din noiembrie 2009 si ca va continua sa sustina acest obiectiv si in campania electorala din acest an. „Eu nu am sa tac in campanie pe aceasta tema. Sa nu creada cineva, pentru ca referendumul a fost propus de mine, obligatia mea este sa-l apar pana la ultima resursa politica pe care o am”, a afirmat seful statului, la TVR.

98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger