AcasăNewsBasescu si Ponta au pus de o miuta cu institutiile statului

Basescu si Ponta au pus de o miuta cu institutiile statului

Traian Basescu si Victor Ponta arunca in lupta lor toate institutiile statului

Sesizata de Traian Basescu, Curtea Constitutionala va arbitra conflictul declansat intre presedinte si premier in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

Traian Basescu si Victor Ponta arunca in lupta lor toate institutiile statului

Inca de saptamana trecuta, Basescu l-a avertizat pe Ponta: ”Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru”. Dupa ce l-a amenintat pe premier cu Parchetul, presedintele s-a adresat direct CCR, care trebuie acum sa arbitreze intre primii doi demnitari ai tarii cu doar o zi inainte de debutul Consiliului European.

Decizia aruncata in curtea Parlamentului

Nesigur pe decizia CCR (Parlamentul a adoptat doar o declaratie fara valoare juridica in favoarea premierului, special pentru a evita implicarea CCR), Ponta a renuntat la replici razboinice si a pedalat doar pe interesul Romaniei de a fi reprezentata cat mai bine la Bruxelles. Timp in care stafeta razboiului a fost preluata de Crin Antonescu, care l-a amenintat in continuare cu suspendarea pe Basescu, si de Senat, care a votat, ieri, un proiect de lege prin care Parlamentul este cel care decide cine reprezinta Romania la CE. Revenind strict la decizia pe care trebuie sa o ia, maine, CCR, mai trebuie amintit ca judecatorii constitutionali au incercat sa-si conserve imaginea si respectabilitatea, in timpul razboiul PDL-USL, dand dreptate cand unei parti, cand celeilalte. Iar daca practica va fi respectata si acum, cand CCR are doua spete fierbinti de solutionat in aceste zile (reprezentarea la CE si noua lege electorala ”made in USL”), va fi interesant de vazut ce va pierde si ce va castiga fiecare tabara de aceasta data.

author avatar
Simona Badulescu
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger