AcasăNewsBasescu s-a suparat: Petrom va plati redeventa de 15 ori mai mare!

Basescu s-a suparat: Petrom va plati redeventa de 15 ori mai mare!

In vreme ce redeventa pe titeiul din Irak (foto medalion) este de 90%, Petrom plateste pentru petrolul romanesc 6% din valoarea productiei

Compania OMV Petrom ar putea fi obligata sa plateasca statului o redeventa de 15 ori mai mare decat in prezent. Acum achita 6%,  dar presedintele Traian Basescu a atentionat ca redeventa ar putea ajunge ca in statele arabe, unde atinge chiar si 90% din valoarea productiei.

In vreme ce redeventa pe titeiul din Irak (foto jos) este de 90%, Petrom plateste pentru petrolul romanesc 6% din valoarea productiei

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, preciza in 2010 ca redeventa  (taxa) platita de OMV Petrom pentru exploatarea titeiului din Romania este de 6% din valoarea productiei.

Ani la rand, toti sefii care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Economiei s-au plans ca nu se poate face nimic pentru majorarea redeventei, deoarece contractul de privatizare a Petrom este ”beton” si rezilierea ar costa cat nu face. Totusi, Dan Ioan Popescu, sub ministeriatul caruia a fost vandut Petrom pe bani putini, sustine contrariul. El a precizat recent ca redeventa este una, iar privatizarea este alta, iar daca taxa este prea mica, ea poate fi modificata. In acest context, presedintele Traian Basescu a avansat avertismentul catre OMV, atentionand recent conducerea  companiei ca, in 2014, redeventa se va modifica si va fi similara celor din statele arabe mari producatoare de petrol.

Taxe de speriat petrolistii

La inceputul acestui an, presedintele SUA, Barack Obama, a cerut majorarea redeventei pe care o platesc petrolistii americani, de la 12,5% la 18,5 %, pentru a mari veniturile la buget.  La randul sau, Canada a majorat de curand redeventa la 25%,  Arabia Saudita cere 85%, iar Irakul – 90%! In aceste conditii ne putem astepta ca, din 2014, OMV Petrom sa plateasca o redeventa mult mai mare, poate nu de 90%, dar in niciun caz 6%, cat incasaza acum statul roman.

author avatar
Arpad Dobre
778 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger