AcasăNewsBasescu, replica acida data lui Ponta: "Sunt unii care la viata lor...

Basescu, replica acida data lui Ponta: „Sunt unii care la viata lor n-au negociat decat functii de partid. Sa nu dea lectii!”

Presedintele Basescu a precizat duminica, intr-o conferinta de presa, ca Romania are, pentru perioada 2014-2020, cu sase miliarde mai mult de la UE decat in exercitiul precedent si i-a sfatuit pe „domnii care-si manifesta dezamagirea” fata de rezultatul negocierilor de la Bruxelles „sa se bata sa arate ca putem sa-i chetuim”.

Mai mult Basescu s-a declarat convins ca daca in locul lui ar fi mers altcineva, respectiv premierul Ponta, nu ar fi reusit decat sa obtina „bani de avion Bruxelles-Bucuresti”.

Amintim ca dupa ce presedintele Basescu a anuntat, vineri, rezultatele negocierilor de la Bruxelles, primul-ministru Victor Ponta s-a aratat „dezamagit” de sumele alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, pentru intervalul 2014-2020.

Iata principalele declaratii ale sefului statului:

– incep prin a multumi statelor donatoare la bugetul UE, Germania, Franta, Marea Britania, Italia, Spania, Austria, Finlanda, Luxemburg, Suedia.

– pentru bugetul urmator Romania are in plus 6 mld de euro, fata de bugetul precedent, avem o crestere de 10% pe fonduri de coeziune si una de 27 % pe fondurile destinate politicii agricole comune. M-as opri putin asupra acestui aspect – aici avem un total de 4,7 mld in plus pentru plati directe, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe fermieri sa-si ascopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care Ro are nevoie

– Romania avand un buget de 39, 9 mld alocat de UE si cu o contributie de 8,9 mld, Romania este un beneficiar net de fonduri europene cu o valoare de 31 mld de euro. Acesti bani provin din txele si constributiilor cetatenilor din Germania, Franta, Marea Britania, Italia, Spania, Austria, Finlanda, Luxemburg, Suedia. Nu-i tipareste UE sau Comisia Europeana

– cred ca in aceasta perioada in care toate statele au probleme de criza, trebuie sa luam nota de faptul ca UE functioneaza pe principiul solidaritatii. Cetatenii din statele net contributoare sunt solidari cu cetatenii romani, ca sa ne dezvoltam mai rapid decat ne permit propriile resurse. Este greu de presupus ca Romania ar fi putut sa adauge in fiecare an, in perioada 2014-2020 cate 5 miliarde. Nu trebuie sa tratam aceste lucruri cu indarjire politica. Ar fi pacat sa tratam acest lucru cu lipsa de respect si de responsabilitate

– nu va ascund ca am avut greutati enorme in a convinge ca putem cheltui mai mult cu 2 mld decat avem in acest exercitiu bugetar, din cauza nivelului scazut de absorbtie pe care Romania il are de la inceputul exercitiului bugetar curent.

– am gasit intelegere pentru o crestere de 10 %, angajandu-ma ca vom avea o crestere de absorbtie

– domnii care-si manifesta dezamagirea ar trebui sa se bata sa arate ca putem sa-i cheltuim, UE nu-i dispusa sa aloce unei tari niste bani, daca exista un risc foarte mare sanu fie cheltuiti. Sunt unii care la viata lor n-au negociat decat functii de partid. S-a vazut cum au negociat cu Fondul. Ii invit sa nu dea lectii.

– demagogia, ca si minciuna au picioare scurte. Este pentru prima oara cand bugetul UE nu ramane cum l-a stabilit Consiliul European.

– fac un apel la toti parlamentarii romani sa sustina fara rezerve proiectul de buget asa cum a fost stabilit in Consiliul European din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei solutii in care bugetul este aprobat in fiecare an, si pana la urma tot Consiliul European va fi cel care stabileste cat aloca in fiecare an. Ar implica o negociere continua, an de an, pentru bugetul eruropean.

– avem un buget cu 6 mld mai mare decat actualul buget, iar cresterea nu poate fi trecuta prin riscul de a nu trece prin Parlament.

– va garantez ca nu pot obtine conditii mai bune daca nu vom avea buget. Stiu atmosfera in care au avut loc negocierile

– daca sunt politicieni in Romania care sunt dezamagiti le recomand sa isi instruiasca grupul parlamentar sa obtina sume mai mari, dar recomandarea mea e sa sustina ce s-a obtinut, pentru ca-s obtinut cea mai mare crestere a unei tari pentru bugetul UE

– recomandarea mea este ca parlamentarii romani sa sustina acest buget care inseamna 6 mld mai mult pe global si 4,7 mld in plus pentru agricultori, la plati directe.

-tentatia mea ar fi fost sa ma rog sa mai fie o discutie si sa mearga cei dezamagiti, sunt convins ca poate ar fi obtinut bani de avion Bruxelles-Bucuresti

176 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger