AcasăNewsBasescu ramane cu Justitia, dar are interzis la pisici, porci si broscoi

Basescu ramane cu Justitia, dar are interzis la pisici, porci si broscoi

Celebrul acord semnat de Traian Basescu si Victor Ponta anterior nominalizarii acestuia din urma pentru un nou mandat de premier confirma ramanerea Justitiei in fieful Cotroceniului.

Pentru a putea ramane cu procurorii, Traian Basescu a dat la schimb animalele sale preferate

Despre costurile renominalizarii lui Victor Ponta s-a stiut dinainte de alegeri: USL sa se tina departe de desemnarea celor doi procurori sefi la DNA si Parchetul General si sa lase chestiunea tot la mana presedintelui. Publicarea documentului semnat de Basescu si Ponta (cu cateva zile inainte de momentul oficializarii mentinerii liderului PSD in fruntea Guvernului) confirma folosirea Justitiei ca moneda forte cu ocazia parafarii marii coabitari.

Concret, acordul mentioneaza, pe post de ”principii si valori” in comun asumate de cei doi adversari, ”respectul” care trebuie acordat valorilor constitutionale si institutiilor fundamentale ”incepand cu Justitia”, plus ”consolidarea independentei Justitiei in raport cu influenta politica”. Iar ca lucrurile sa fie clare, au fost introduse si doua puncte aparte, legate de desemnarea sefilor Parchetului General si DNA. ”Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului general si a procurorului sef al DNA care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie”, mentioneaza primul. ”Vor fi respectate de catre fiecare atributiile si pozitiile celeilalte parti in actele de decizie administrativa ce implica ambele parti, cu buna credinta, evitand blocajele, dar cu respect fata de argumentele fiecarei parti, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celalalt (drept de veto reciproc asupra persoanelor, pe baza de argumente)”, statueaza al doilea punct, unde figureaza la loc de cinste ”numirea Procurorului General, Procurorului sef al DNA sau alte functii ce reclama atributii constitutionale ale Presedintelui si ale Guvernului”. Concluzia: procurorii vor sufla in ceafa USL-ului cata vreme Traian Basescu ramane presedinte.

Presedintele, obligat sa renunte la micile placeri

La fel de adevarat este ca Basescu a fost nevoit sa plateasca si TVA pentru tranzactia incheiata cu Ponta, respectiv a fost obligat sa renunte la comparatiile plastice care i-au mai inseninat ultimele aparitii publice: pisoi, porci, broaste. Dornic sa se asigure ca nu va mai fi comparat cu cine stie ce animal, Victor Ponta a obtinut includerea in acordul ”prenuptial” incheiat cu Basescu interzicerea figurilor de stil in dialogurile directe sau indirecte, documentul mentionand in mod expres obligativitatea ”imbratisarii unor reguli minimale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si la adresarea la plural”.

[poll id=”418″]

author avatar
Simona Badulescu
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger