AcasăNewsBasescu: "R.Moldova nu poate fi tampon intre NATO si Rusia!"

Basescu: „R.Moldova nu poate fi tampon intre NATO si Rusia!”

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca este nerealist scenariul transformarii Republicii Moldova intr-un stat tampon intre NATO si Rusia, in contextul amplasarii in Romania a elementelor scutului antiracheta, el adaugand ca tara vecina poate deveni „stat de frontiera al UE”, cum e Romania.

„Nimeni nu are in vedere crearea unui tampon intre NATO si Federatia Rusa sau UE si Federatia Rusa utilizand Republica Moldova. De altfel, cred ca termenul este depasit, avand in vedere tehnologiile militare ale momentului. Cum va imaginati ca R.Moldova poate fi un tampon? Pentru ce? Doar pentru ca pentru Romania are un numar de rachete pe teritoriul sau? Nu”, a spus presedintele Basescu.

El a tinut sa raspunda astfel in conferinta comuna de presa cu omologul de la Chisinau, Nicolae Timofti, unei intrebari referitoare la posibilitatea pentru Republica Moldova de a deveni „un tampon”, in contextul amplasarii scutului antiracheta in Romania si prezenta trupelor rusesti in Transnistria.

Presedintele Basescu a reiterat ca obiectivul strategic al scutului antiracheta este punerea in siguranta a cetatenilor din Europa de Sud-Est impotriva unor puteri emergente „cu vise de dezvoltare a armelor nucleare” sau a riscului ca grupari teroriste sa intre in posesia unor rachete moderne cu raza medie de actiune.

„Si noi, si Federatia Rusa, avem aceleasi interese cu privire la securitatea cetatenilor nostri si am impresia ca la Moscova se intelege tot mai mult ca nimeni nu are in vedere ca elementele de scut antiracheta de pe teritoriul Romaniei, elemente care vor deveni operationale in 2015, vor pune sub semnul intrebarii securitatea Federatiei Ruse”, a spus presedintele.

El a adaugat ca intre Rusia si UE pot exista numai dispute de natura economica, nu militara, iar ideea cu Republica Moldova ca un spatiu tampon din punct de vedere militar trebuie uitata. „Uitati ideea ca Republica Moldova este in viziunea vreunui strateg ca un tampon intre NATO si Federatia Rusa. Deci uitati de Republica Moldova ca tampon, Republica Moldova poate deveni ceea ce este Romania acum, un stat de frontiera al UE si ne-am bucura ca Republica Moldova sa devina pe termen mediu un membru al UE la frontiera acestei organizatii. Deocamdata, Romania este stat de frontiera si nu Republica Moldova. Ne dorim ca Republica Moldova sa devina stat de frontiera al UE si nu tampon. Intre Federatia Rusa si UE pot fi numai dispute economice, dar uitati de posibilitatea ca vreodata intre UE si Federatia Rusa sa fie conflicte militare.  Uitati de povestea asta, pentru ca este nerealist sa construiti asemenea scenarii”, a concluzionat Basescu.Pe de alta parte, presedintele Timofti a evidentiat ca „asezarea geografica a Republicii Moldova este sub anumite interese geopolitice a diferitelor state si grupari” si a adaugat ca spera sa reuseasca intr-o retragere a trupelor ruse din Transnistria.

„Eu sunt de parere ca noi o sa reusim, nu pot sa va spun cand, dar o sa reusim ca trupele rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova sa fie retrase. Acesta este un punct clar in politica Republicii Moldova. Am avut o intrevedere cu domnul Rogozin, recent, cand s-a aflat in vizita in Republica Moldova, si am avut discutii sincere, deschise. Dupa, dumnealui a fost de parere ca aceasta problema trebuie sa fie rezolvata in baza unor discutii, a tratativelor si a relatiilor bilaterale. Eu sunt de parere ca trebuie puse in aplicare mecanismele organelor internationale”, a spus presedintele de la Chisinau.

author avatar
Ciprian Purice
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger