AcasăNewsBasescu: "Prietenii sarbi au uitat de protocol si le-am amintit"

Basescu: „Prietenii sarbi au uitat de protocol si le-am amintit”

Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca, probabil, fiind „coplesiti” de problemele guvernarii si de cele privind Kosovo, „prietenii sarbi” au uitat de semnarea protocolului privind minoritatile, iar autoritatile romane le-au amintit.

„Romanii din Valea Timocului nu sunt recunoscuti ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care in proportie de 90% era negociat, discutat, intre partea romana si partea sarba inainte de micul eveniment care a avut loc”, a spus presedintele.

Traian Basescu s-a declarat „convins” ca fiind „absolut coplesiti” de alte probleme legate de guvernare, „prietenii sarbi au uitat” sa finalizeze acordul.  „Din pacate – sunt convins ca nu intentionat, ci absolut coplesiti de alte probleme legate de guvernare in Serbia si de problema Kosovo – prietenii sarbi au uitat sa vina sa finalizam acordul legat de problema minoritatilor si noi n-am facut nimic altceva decat sa le amintim. Sigur, fara a le intarzia nici macar o clipa acordarea statutului de candidat care oricum se producea in consiliul de azi”, a explicat presedintele.

„Le-am amintit. Au avut bunavointa sa rezolvam problema”, a adaugat el. Presedintele a explicat ca principala cerere a Romaniei a fost legata de „dreptul la autoidentificare libera”.

„Deci, nimeni nu-i poate spune cetateanului sarb din Valea Timocului ca el nu este roman, este vlah, ceea ce dupa unii inseamna altceva. Orice cetatean din Valea Timocului care vrea sa se declare minoritar roman sa aiba dreptul s-o faca, statul sa fie obligat sa-i recunoasca acest drept la autoidentificare”, a explicat presedintele. Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, raspunzand intrebarilor jurnalistilor de la Belgrad, ca problema cu Serbia privind minoritatile s-a rezolvat si, chestionat daca Romania se mai opune acordarii statului de tara candidata Serbiei, a raspuns: „Serbia a trecut deja”.

Seful statului roman a facut aceste declaratii la sosirea la reuniunea Consiliului European. „Serbia a trecut deja”, a spus Basescu, fiind intrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) daca Romania se mai opune acordarii statului de tara candidata Serbiei. De asemenea, intrebat daca „problema cu minoritatile” s-a rezolvat, presedintele roman a spus „da”, zambind larg catre jurnalistii sarbi.

author avatar
Ciprian Purice
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger