AcasăNewsBasescu: Ponta a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, s-a...

Basescu: Ponta a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca liderul USL Victor Ponta i-a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, seful statului afirmand ca nu se impune o astfel de decizie si ca ori s-a vrut „o capcana in care presedintele sa se repeada”, ori este vorba de „necunoasterea legii”.

Traian Basescu

El a subliniat ca, potrivit articolului 93 din legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, instituirea starii de urgenta prin decret al presedintelui in caz de producere a unei calamitati naturale presupune ca toate masurile administrative se vor dispune prin ordonante militare, iar unitatile militare se trec in trepte superioare de pregatire de lupta.

Basescu a aratat ca solicitarea care i-a fost adresata public de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Vasile Mocanu, si presedintele PSD, Victor Ponta, referitoare la instituirea starii de urgenta „ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada”, „ori este vorba de necunoasterea legii”. „Nici Constitutia, nici legea nu se refera la o situatie de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii si nici la situatii de iarna. Pentru aceasta, sunt celelalte situatii care trebuie gestionate la nivel judetean si al ministerelor. Nu pot decat sa apreciez ca ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada cu instituirea starii de urgenta, ceea ce inseamna ca ar fi fost preluate de militari conducerile administratiilor locale si sa se conduca prin ordonante militara, ori este vorba de necunoasterea legii”, a spus presedintele. De asemenea, el a mai aratat ca unele administratii locale au fost „depasite, dar si dezinteresate” sa actioneze normal in gestionarea situatiilor create de caderile masive de zapada si viscol.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri ca cere sefului statului decretarea starii de urgenta in zonele afectate de ninsori, mentionand ca daca acest lucru se va intampla, va propune, luni, in USL, precum si parlamentarilor formatiunii sale, sa voteze, in Parlament decizia presedintelui. El a declarat, intr-o conferinta de presa, la Brasov, ca in zonele afectate trebuie declarata starea de urgenta. Ponta a spus ca cere acest lucru sefului statului si premierului. El a adaugat ca daca se va decreta stare de urgenta, decizia trebuie validata de Parlament. Liderul PSD a spus ca, in acest caz, parlamentarii PSD ar putea merge in Parlament pentru a vota decretarea starii de urgenta.

author avatar
National
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger