AcasăNewsBasescu: "Ponta a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, nu...

Basescu: „Ponta a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, nu se impune!”

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca liderul USL Victor Ponta i-a cerut decretarea starii de urgenta in unele zone, seful statului afirmand ca nu se impune o astfel de decizie si ca ori s-a vrut „o capcana in care presedintele sa se repeada”, ori este vorba de „necunoasterea legii”.

Traian Basescu

El a subliniat ca, potrivit articolului 93 din legea 453/2004 pentru aprobarea OUG 1 din 1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, instituirea starii de urgenta prin decret al presedintelui in caz de producere a unei calamitati naturale presupune ca toate masurile administrative se vor dispune prin ordonante militare, iar unitatile militare se trec in trepte superioare de pregatire de lupta. Basescu a aratat ca solicitarea care i-a fost adresata public de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Vasile Mocanu, si presedintele PSD, Victor Ponta, referitoare la instituirea starii de urgenta „ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada”, „ori este vorba de necunoasterea legii”.

„Nici Constitutia, nici legea nu se refera la o situatie de viscol care afecteaza partial teritoriul tarii si nici la situatii de iarna. Pentru aceasta, sunt celelalte situatii care trebuie gestionate la nivel judetean si al ministerelor. Nu pot decat sa apreciez ca ori s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada cu instituirea starii de urgenta, ceea ce inseamna ca ar fi fost preluate de militari conducerile administratiilor locale si sa se conduca prin ordonante militara, ori este vorba de necunoasterea legii”, a spus presedintele. El a aratat ca „se incearca aproape cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui” si a adaugat ca nu are disponibilitatea pentru asa ceva si nici nu este cazul pentru dispute intr-un moment cand oamenii sufera. De asemenea, el a mai aratat ca unele administratii locale au fost „depasite, dar si dezinteresate” sa actioneze normal in gestionarea situatiilor create de caderile masive de zapada si viscol.

El a multumit pentru interventiile din ultimele zile militarilor din Jandarmerie, MApN, IGSU, personalului Ambulantei, precum si drumarilor, care oricat ar fi de criticati, au stat zile in sir in viscol cu utilajele lor. De asemenea, el a remarcat simtul civil al unora dintre cetateni care au actionat pentru sustinerea batranilor care nu puteau sa isi deszapezeasca usile si geamurile caselor sau curtea.

„Pe de alta parte, este evidenta o majora deficienta la nivelul administratiilor locale. Este clar ca aici trebuie mai multa daruire pentru respectarea obligatiilor legale si pentru a avea grija de comunitati”, a subliniat presedintele.El a aratat ca desi nu vrea sa comenteze prea mult pentru ca nu e treaba lui sa faca astfel de analize, in unele comune afectate se puteau gasi totusi din timp patru tractoare dotate cu lame care sa actioneze pentru deszapezirea drumurilor. Basescu a concluzionat ca „Romania nu are dotarea necesara, pe ansamblu, pentru a face fata la exigentele populatiei in astfel de situatii”. „In acest domeniu, ori trebuie facute contracte la nivelul statului, ori trebuiesc gasite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de mijloacele si utilajele necesare”, a spus Basescu.

De asemenea, el si-a mai exprimat convingerea ca dupa aceste experienta acestor prime zile de iarna adevarata si grea, „administratia centrala si locala isi vor creste capacitatea de a interveni in sprijinul oamenilor”.Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca cere sefului statului decretarea starii de urgenta in zonele afectate de ninsori, mentionand ca daca acest lucru se va intampla, va propune, luni, in USL, precum si parlamentarilor formatiunii sale, sa voteze, in Parlament decizia presedintelui. El declarat, intr-o conferinta de presa, la brasov, ca in zonele afectate trebuie declarata starea de urgenta.Ponta a spus ca cere acest lucru sefului statului si premierului. El a adaugat ca daca se va decreta stare de urgenta, decizia trebuie validata de Parlament. Liderul PSD a spus ca, in acest caz, parlamentarii PSD ar putea merge in Parlament pentru a vota decretarea starii de urgenta.

author avatar
Ciprian Purice
128 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...