AcasăNewsBasescu pierde procesul etnobotanicelor

Basescu pierde procesul etnobotanicelor

Presedintele Traian Basescu a pierdut procesul de la Judecatoria Sectorului 5 in care l-a dat in judecata pe deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, pentru acuzatiile aduse de acesta Presedintiei in legatura cu favorizarea consumului de droguri usoare. Mugurel Surupaceanu a declarat ca decizia de luni „este un semnal foarte bun” pe care il apreciaza ca atare. „Sper din tot sufletul ca azi este inceputul unei lupte impotriva drogurilor”, a mai spus Surupaceanu.

Basescu l-a chemat in judecata pe Surupaceanu pentru afirmatiile pe care acesta le-a facut in legatura cu un raport intocmit de o comisie numita de Administratia Prezidentiala in care apareau referiri la dezincriminarea consumului de droguri usoare.

In februarie 2010, Surupaceanu declara ca „grupuri de interese” din PDL au legatura cu afacerea produselor etnobotanice si anunta ca, incepând cu 15 februarie, va strânge semnaturi pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta.

Surupaceanu declara, la vremea respectiva, ca decizia Guvernului Boc, ca produsele etnobotanice interzise sa fie distruse in zece zile de la intrarea in vigoare a Ordonatei de Urgenta care le interzice, a dat posibilitatea comerciantilor de a vinde aceste aceste droguri usoare catre populatie, prin lichidarea stocurilor, la preturi foarte mici, sau catre traficantii de droguri.

Deputatul PSD a sustinut atunci ca proiectul de Lege care era deja adoptat de Legislativ la data la care Guvernul a adoptat OUG nu prevedea „ajutorul” de zece zile pentru comerciantii de produse etnobotanice. „Practic se demonstreaza inca o data ca grupuri de interese din PDL, care in acest moment controleaza Guvernul Boc, sunt legate in mod direct de aceasta afacere a drogurilor usoare. (…) Probabil ca sunt adevarate informatiile care spun ca din afacerea drogurilor usoare s-au finantat anumite cheltuieli de campanie electorala ale PDL si ale lui Traian Basescu„, a declarat Surupaceanu pe 14 februarie, intr-o conferinta de presa.

Guvernul a interzis 36 de plante si substante etnobotanice, printr-o Ordonanta de Urgenta, comerciantii urmând sa beneficieze de o perioada de tranzit de la intrarea in vigoare a actului normativ, pentru a distruge stocurile. Pe lista produselor etnobotanice interzise se afla 27 de substante si noua plante, care sunt asimilate drogurilor.

Presedintele Traian Basescu a spus in fata instantei Judecatoriei Sectorului 5 ca Presedintia a numit corpul de experti care a realizat acel document si a explicat de ce a refuzat sa promulge un proiect de lege initiat de Surupaceanu, care propunea o abordare mult mai drastica fata de consumul de droguri usoare si etnobotanice.

Basescu a explicat ca a refuzat promulgarea intrucât, cu o luna inainte ca proiectul de lege sa ajunga pe masa sefului statului, Guvernul elaborase o ordonanta de urgenta prin care stabilea masurile ce ar trebui luate impotriva celor care comercializeaza etnobotanice.

Pe de alta parte, acesta a declarat ca ordonanta Guvernului si legea propusa de Surupaceanu aveau in unele aspecte prevederi contradictorii, demonstrând acest lucru prin raportul de retrimitere a proiectului legii in Parlament, document pe care Basescu l-a si depus la instanta.

La rândul sau, deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a declarat ca-si mentine afirmatiile considerate calomnioase de catre presedinte, dar a precizat ca ele au vizat Administratia Prezidentiala, nu persoana sefului statului.

 

author avatar
A.P. Redactor
355 afisari

1 COMENTARIU

  1. verificati sa vedeti cate proiecte de legi,propuse de psd sau pnl ,au fost aprobate de basescu.
    la fel si cu acest proiect de lege,legat de etnobotanice,a venit de la psd si basescu nu vrea mai deloc sa aprobe proiecte de legi venite din partea adversarilor. si dupa kum vedeti le schimba pe toate,tot ce a facut psd in trecut,da jos si ridika el alte legi,etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger