AcasăNewsBasescu, optimist dupa prima zi de negocieri cu CE: Pana la urma...

Basescu, optimist dupa prima zi de negocieri cu CE: Pana la urma vom gasi o solutie!

Presedintele Traian Basescu a declarat joi noapte, la plecarea de la sediul Consiliului European, ca, din punctul lui de vedere, se va gasi pana la urma o solutie, chiar daca mai sunt multe obstacole de infruntat.

Presedintele francez, François Hollande, nu este de aceeasi parere cu Basescu,  el afirmand ca „cel mai probabil” nu se va ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020 la finalul summitului european. Hollande a mai declarat ca nu este „inca multumit” de noile propuneri, noteaza rtv.ro. Presedintele Frantei este de parere ca negocierile acestui summit vor fi un esec in final. „Este, cel mai probabil, ceea ce gandeste toata lumea”, a spus François Hollande, la finalul unei conferinte de presa convocata dupa suspendarea lucrarilor summitului.

Hermas Van Rompuy a prezentat joi noapte ultima propunere de buget, pentru perioada 2014-2020, care prevede o suplimentare a fondurilor pentru agricultura si coeziune, o veste buna pentru Romania.Tara noastra va fi sanctionata, insa, pentru ca nu a reusit sa atraga destule fonduri de la aderare si pana in prezent, Germania fiind cea care a insistat asupra acestui aspect, conform rfi.ro. Acest aspect este discriminatoriu pentru Romania, deoarecec este singurul stat vizat.

Intrebat care sunt sansele sa se ajunga la finalul acestei saptamani la un consens privind alocarile bugetului pentru perioada 2014-2020, Basescu s-a aratat optimist spunand ca el crede ca se va gasi o solutie. „Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neti vor sa isi diminueze contributiile, beneficiarii neti si-ar dori sa mentina un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (…) Dar pana la urma trebuie sa ajungem la un acord. Cred ca pana la urma vom gasi o solutie”, a declarat Basescu.

Liderii statelor membre UE au decis joi noaptea, in jurul orei locale 00.30, sa suspende intrunirea pana vineri la ora 12.00 pentru a avea timp sa examineze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, scrie realitatea.net.

Rompuy nu a modificat propunerea de buget, de 973 miliarde de euro. Pentru a suplimenta cu 7.7 miliarde de euro Politica Agricola Comuna si cu 11 miliarde de euro pentru politica de coeziune, se vor taia fonduri la alte politici. Potrivit unor surse europene, ar urma sa se reduca 13 miliarde de euro din bugetul pentru crestere si marile infrastructuri si cinci miliarde de euro din bugetul pentru actiunile externe.

Herman van Rompuy nu s-a atins, in schimb, de fondurile destinate cheltuielilor de functionare a institutiilor, mai ales cele pentru salariile functionarilor si a altor angajati.

author avatar
Alina Costache
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger