AcasăNewsBasescu: Nu vreau sa raman presedinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului....

Basescu: Nu vreau sa raman presedinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. Fac apel la romani sa vina la vot

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, vineri seara, de la sediul de campanie, ca nu doreste sa ramana „presedinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului” si a facut apel ca romanii sa vina la vot, pe 29 iulie, indiferent de optiunea lor.

Iata principalele declaratii ale lui Traian Basescu:

-In campania pentru acest referendum care vizeaza destituirea mea din functia de presedinte al Romaniei nu ma bat pentru un scaun, am stat pe el 7 ani si va pot asigura ca nu este unul comod. O sa ma bat pentru Romania, adica pentru cele 22 de milioane de romani si pentru interesul pe termen mediu si lung al Romaniei. Obiectivul meu este sa apar Romania si prin ceea ce se va intampla la referendumul din 29 iulie as vrea ca partenerii nostri din UE, din NATO sa vada ca poporul roman intelege mai bine unele valori democratice decat unele grupuri politice din Parlament. Am convingerea ca romanii vor da politicienilor aceasta lectie formidabila.

Nu vreau sa raman presedinte la masa verde, prin nevalidarea referendumului. De aceea fac un apel la romani sa participe la vot pe 29, indiferent care le este optiunea, este important acum ca cetatenii acestei tari sa demonstreze Europei, partenerilor nostri, ca suntem europeni, ca nu cadem intr-o capcana a riscului de restauratie. Romania nu mai este cea din 2004, este Romania din 2012 si participarea cetatenilor la referendum este esentiala.

-Numai ei (cetatenii romani-n.r) pot scoate Romania din dificultate. Votul lor trebuie sa fie impotriva restauratiei. Pe 29 nu discutam numai despre mentinerea sau nu in functie a presedintelui ales sau a presedintelui suspendat, pe 29 iulie romanii pot da un semnal ca resping restauratia si mersul inapoi al Romaniei.

Sunt hotarat sa fac tot ce tine de mine sa castig referendumul pentru ca stiu ca asta este solutia acum. Actuala conducere a statului nu mai poate fi un partener pentru aliatii nostri. Abordarile lor sunt antidemocratice si mai ales sunt lipsite de viziune si responsabilitate.

Desi mai sunt doua saptamani fara ziua de azi pana la alegeri, inca nu s-a stabilit care sunt conditiile de validare a referendumului, inca nu s-au stabilit sectiile de votare si cred ca nu este cinstit sa reduci cu mai bine de 50% numarul sectiilor de votare din strainatate.

-Privind la hotararea de suspendare a Parlamentului Romaniei, constatam ca la unul din articole se spune daca sunt problemele cu CC, Parlamentul va stabili calea de urmat. Constitutia spune foarte clar: referendumurile sunt validate sau invalidate de Curtea Constitutionala, ce treaba are Parlamentul sa stabileasca o cale de urmat? Si poate aflam public si care ar fi calea de urmat de la domnul Ponta, Crin Antonescu sau domnul Voiculescu, ca dansul a dat programul de suspendare. (…) Calea lor de urmat eu o stiu, dar n-as vrea ca ei sa faca pentru mine calea de urmat in politica.

Opt ani cat am fost presedinte impreuna cu Guvernul, cu Ministerul de Externe, in mod deosebit, am construit cu migala credibilitatea Romaniei in interiorul UE. A fost un obiectiv care parea foarte greu de atins in 2007, cand am devenit membri ai UE, Romania intrase cu multe semne de intrebare.

Din pacate, ca urmare a saptamanii negre, Romania s-a decredibilizat profund. Va asigur ca raul pe care l-au facut acesti oameni romanilor prin iresponsabilitate este imens si ne vor trebui ani sa revenim la un nivel de credibilitate care sa ne faca din nou parteneri.

Astazi am ajuns o tara care primeste instructiuni. Cand se ajunge la acest stadiu este un moment in care tara respectiva poate fi considerata izolata, iar pentru conducatorii tarii, usile sunt inchise.

author avatar
Cristina Stefan
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger