AcasăNewsBasescu: Nu voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului

Basescu: Nu voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului

(foto: presidency)

Presedintele Traian Basescu atrage atentia ca nu va ceda responsabilitatea desemnarii premierului nici unui partid, indiferent de ce procent va obtine in urma legerilor din 9 decembrie.

(foto: presidency)

Basescu, a evitat sa spuna pe cine va numi la conducerea Guvernului, dupa alegerile din 9 decembrie. Presedintele afirma ca daca USL va trece pragul de 50% in urma alegerilor, nu se astepata la nici un fel de presiuni externe pentru numirea lui Ponta in functia de premier. „Presiunile externe apar doar atunci cand nu respecti Constitutia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constitutie. Nu cred ca ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care sa spuna: Domnule presedinte, mai lasa si tu ceva din atributiunile constitutionale, mai transfera ceva din responsabilitatile constitutionale, citeste Constitutia in alt mod ca sa nu superi!”, a declarat seful statului intr-un interviu acordat evz.ro.

Basescu a declarat ca la instalarea unui guvern nu va face abateri nici macar „de o virgula de la litera si spiritul Constitutiei”.  Presedintele a spus ca nu va capitula in fata presiunilor USL de a numi un premier desemnat nici de ei, nici de catre alt partid: „Nu voi ceda responsabilitatea constitutionala de a desemna viitorul Prim-ministru catre un partid, indiferent cat de mare ar fi acesta. Semnificatia gestului ar fi mult prea puternica, iar actiunea grav neconstitutionala”.

De asemenea, Basescu a negat zvonurile conform carora Victor Ponta l-ar fi rugat pe Francois Hollande, presedintele Frantei, sa-i puna o vorba buna la seful statului Romaniei. „Vreau sa clarific doua aspecte: daca o asemenea interventie ar fi existat, sunt convins ca un sef de stat nu se poate angaja la o astfel de sustinere, ci o respinge, mai mult sau mai putin diplomatic, dar sigur o respinge. In al doilea rand, nu cred ca poate exista un Prim-ministru atat de naiv sau nepriceput incat sa faca astfel de interventii la un presedinte strain, fie el si cel al Frantei prietene”, a declarat Traian Basescu. Presedintele s-a aratat convins ca atunci cand „va avea ceva de solicitat, daca va avea ceva de solicitat”,  Ponta va veni sa discute cu el.

author avatar
Alina Costache
134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger