AcasăNewsBasescu: "Nu i-as invinui pe procurori de aranjament cu Boldea, a fost...

Basescu: „Nu i-as invinui pe procurori de aranjament cu Boldea, a fost o neindemanare”

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa bilantul SRI pe 2011, ca nu ii considera vinovati pe procurorii galateni care au gestionat dosarul deputatului Mihail Boldea de un aranjament cu infractorul, seful statului apreciind ca a fost vorba, in cazul acestora, despre o „neindemanare”.

Traian Basescu

„Exista tentatia publica de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred ca a fost o neindemanare a procurorilor in modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru ca ei avut 24 de ore sa faca 22 de perchezitii domiciliare, sa faca referatele, sa audieze vreo 20 de oameni, sa faca referatele de arestare pentru opt din ei. Este clar ca aici, lucrand sub o asemenea presiune, intr-un timp atat de scurt – 24 de ore, procurorii au putut sa greseasca”, a spus presedintele, dupa prezentarea bilantului SRI.

De asemenea, el a aratat ca este convins ca procurorii nu au dorit sa il scape pe Boldea, pentru ca acestia au adunat in doi ani probe importante la dosar.

„Eu sunt convins ca oamenii astia care investigheaza dosarul Boldea de doi ani nu au vrut sa il scape, pentru ca altfel nu puneau in dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generata si de statutul altfel al lui Boldea decat al celorlalti opt care au fost arestati si de aici o planificare gresita. Probabil daca incepeau actiunea luni, nu ar mai fi fost weekendul in care Boldea a putut sa se gandeasca la toate solutiile si sa treaca cu pasaport diplomatic pana in Kenya. Deci nu i-as invinui pe procurori”, a afirmat Basescu.

Totodata, el a aratat ca si mandatul dat de procurori catre SRI in privinta lui Boldea „a fost executat fara repros”, fiind vorba despre un mandat de interceptari audio, nu de filaj.

„Va pot spune ca am verificat mandatul dat de procurori catre SRI, a fost executat fara repros pentru ca s-a dat mandat doar pe ascultari, nu s-a cerut filaj, care putea fi cerut si Ministerului de Interne si SRI-ului. S-a cerut mandat pe ascultari, asta a dat procurorul, asta a facut SRI-ul”, a spus Basescu.

El considera ca a contat in acest caz si noutatea situatiei cu care s-au confruntat procurorii. „Cred ca presiunea sub care s-a lucrat, noutatea – pentru ca nu poate fi comparat, am vazut comparatii de genul ca s-a putut la senatorul Banias – era acolo cu totul altceva, acolo s-a cerut interdictia de a parasi tara, aici s-a cerut arestarea. Interdictia de a parasi tara nu necesita aviz din Parlament, pe cand arestare necesita aviz de la Parlament. Deci cred ca si oboseala, si o carenta profesionala a facut ca procurorii sa declanseze operatiunea intr-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz sa vrea sa le scape exact creierul acestei operatiuni”, a concluzionat el.

Presedintele a spus, raspunzand unei intrebari, si ca nu crede ca plecarea lui Boldea din tara poate reprezenta o bila neagra pentru SRI, insa considera ca modul cum Parlamentul a reactionat la solicitarea Parchetului de ridicare a imunitatii „va aduce o bila alba”.

El a mai aratat si ca Romania va trebui sa isi modifice legislatia in perspectiva aderarii la spatiul Schengen, cand nu vor mai fi controale la frontierele cu Bulgaria si Ungaria, pentru a opri plecarea din tara a infractorilor.
„Stiti ce v-ati ruga sa va imaginati? Romania in spatiul Schengen, fara control de frontiera cu Bulgaria, fara control de frontiera cu Ungaria. Este clar ca intr-o astfel de situatie trebuie sa ne adaptam, nu suntem in Schengen, dar vreau sa vedem putin ce va fi peste cateva luni. Va trebui sa ne adaptam legislatia cu privire la retinerea potentialilor infractori si a infractorilor la aceasta realitate ca nu va mai exista control la frontiera. Acum spunem a trecut frontiera, dar ce vom spune peste cateva luni cand nu va mai fi control de frontiera?”, a mai spus Basescu.

Vineri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, la finalul sedintei de bilant a Serviciului Roman de Informatii (SRI), ca Boldea se afla in Kenya.

author avatar
Ciprian Purice
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger