AcasăNewsBasescu: Nu am identificat in buget un loc de unde sa taiem...

Basescu: Nu am identificat in buget un loc de unde sa taiem si sa dam bani

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Palatul Cotroceni, ca dupa Consiliul European de la Bruxelles Romania are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine aspiratiilor sau iluziilor noastre de la intrarea in UE.

„Nu am identificat in buget un loc de unde sa taiem si sa dam bani. Sper sa nu fie nevoie sa apelam la banii de la FMI”, a afirmat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Iata cateva dintre principalele declaratii ale sefului statului

  • S-au taiat salariile si la demnitari, dar acestia nu sunt convingatori cand vorbesc de nevoia de a face ceva pentru populatie.
  • Au fost infinit mai multi nemultumiti decat cei care au iesit in strada. Sacrificiile facute de romani nu trebuie intoarse pe dos pentru niste voturi.
  • Eu nu am identificat in buget un loc de unde sa taiem si sa dam bani. Sper sa nu fie nevoie sa apelam la banii de la FMI.
  • Nu comentez declaratiile pe care le fac politicienii din partide. Eu sunt unul dintre cei care si-au calcat cel mai greu pe inima cand a trebuit sa anunt masurile care s-au luat. Eu stiu ca foarte multi dintre cei aflati la guvernare au sentimentul ca si-au sacrificat voturile. Eu confirm ca si le-au sacrificat pentru tara. Romania este intr-un echilibru fragil. Ieri la Consiliu s-a confirmat ca in 2012 va fi o scadere economica in UE. Marea problema pentru 2012 este ca in situatia in care previziunile se vor confirma exporturile noastre vor scadea daca nu gasim alte piete.
  • Cel mai greu mi se pare sa transferam mesajul corect catre populatie. Dificultatile pe care le avem acum sunt generate de faptul ca am gandit ca putem trai bine imprumutand continuu bani. Eu nu propun romanilor un viitor de austeritate. Daca intram in acest tratat Romania va fi mult mai atractiva pentru investitii decat pana acum.

Romania are un singur deficit structural, cel de la pensii

  • Romania are un singur deficit structural, cel de la pensii. Cu cat vom crea mai multe locuri de munca, cu atat deficitul se reduce.
  • Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datorie publica, restul sunt datorie privata. Daca nu se produce o prabusire a unei banci, statul nu are nicio treaba cu datoria privata. Sistemul bancar romanesc este solid. Putem considera ca avem de platit doar 22 de miliarde, dar in calculele europene se considera toata datoria. Romanii au fiecare 4.570 de euro datorie.
  • Tratatul introduce un arbitru necrutator, iar sanctiunile sunt de 0,1% din PIB. Pentru Romania o simpla demagogie a politicenilor costa 130 de milioane de euro. Deficitul structural trebuie sa fie de minus 0,5% maxim. tinta noastra pentru 2012 este atingerea unui deficit structural de 0,7%.
  • Tratatul intra in vigoare la 1 ianuarie2013 daca intre timp 12 state din zona euro nu ratifica tratatul. Daca 12 state ratifica tratatul inainte de 1 ianuarie, si eu cred ca se va intampla acest lucru, tratatul intra in vigoare. Ma astept ca aces lucru sa se intample in toamna.
  • Recomandarea mea este ca si statele non-euro sa adopte acest tratat, pentru ca schimba modul de a se face politica in interiorul Uniunii Europene. in Romania demagogia politica a partidelor a fost puternic sustinuta de banii din privatizari pana in 2008. De atunci toate demagogiile s-au acoperit cu banii din imprumuturi.
  • Declaratia este un angajament al liderilor politici din UE pentru consolidarea masurilor de crestere a numarului locurilor de munca. Documentul are trei prioritati: stimularea angajarii pe piata muncii, cu accente pentru tineri; consolidarea pietei interne (se vizeaza obtinerea unui acord privind simplificarea normelor in materie de achizitii publice); stimularea finantarii economiei, mai ales a intreprinderilor mici si mijlocii.

Nu vreau aurul de la Rosia Montana, ci locurile de munca de oriunde

  • Nu vreau aurul de la Rosia Montana, ci locurile de munca de oriunde.
  • Suntem in fata unei optiuni fundamentale: ce lasam copiilor nostri – o casa sau o datorie? Daca decidem sa le lasam o datorie mergem inainte ca pana in 1989. Daca decidem sa le lasam o casa mergem inainte alaturi de cele 24 de state.
  • Romania este intr-un avans de circa doi ani. Ne putem incadra rapid in toti parametrii pe care noul tratat ii implica.
  • Nu vreau sa se inteleaga ca eu sunt cel care vrea sa aduca vesti rele. Nu sunt vesti rele, sunt informatii care vorbesc despre responsabilitate. Indiferent cat este de neplacut ceea ce spun, eu am obligatia sa informez romanii despre ce avem de facut. Este un moment in care politicenii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiuni au pentru Romania in perioada anilor urmatori. si puterea si opozitia trebuie sa fie responsabile de decizia pe care o luam.

Nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi

  • Nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi. Eu am obligatia sa le spun romanilor ca iluzia traiului pe datorie s-a spulberat in toata Uniunea.
  • La Bruxelles nu s-a semnat nimic. A fost o negociere intre liderii politici in incercarea de a mentine principalul obiectiv al masurilor ce trebuiesc luate.
  • Romania are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine aspiratiilor sau iluziilor noastre de la intrarea in UE.
  • Acest Consiliu este decisiv pentru ce se va intampla in Uniunea Europeana in urmatorii ani, pentru ca arata vointa liderilor politici de a redresa situatia economica a Uniunii Europene, pentru ca ajunsese la stadiul la care intarzierile nu mai puteau continua.
author avatar
National
126 afisari

1 COMENTARIU

  1. mi-e sila, silaaaa, scarba de basescu, omul asta a inceput sa semene cu un drac, uitati-va bine la ea, parca ar fi un drac, mi-e scarba de aratarea asta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger