AcasăNewsBasescu: Nu am cerut din populism reintregirea salariilor bugetarilor

Basescu: Nu am cerut din populism reintregirea salariilor bugetarilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat duminica dimineata la emisiunea „Dupa 20 de ani”, de la Pro TV, ca nu a cerut reintregirea salariilor bugetarilor din populism, ci ca a fost un mesaj „responsabil”.

Iata principalele declaratii ale sefului statului:

Intrebat de ce a cerut la acest moment reintregirea salariilor, Basescu a raspuns: ‘In nici un caz din populism, dar toti trebuie sa participam la o guvernare responsabila, iar mesajul meu nu putea sa fie decat responsabil, pentru ca nu poti sa ascunzi la nesfarsit realitatile. Conditiile de revenire la salarizarea anterioara reducerii anterioare s-au indeplinit la 31 decembrie 2011. In numele prudentei si guvernul Boc si Ungureanu au spus ca vor discuta dupa primul trimestru. Ca sef al statului nu pot sa mint ca nu s-au indeplinit criteriile de revenire pe salarii. Eu nu am stabilit-o (marirea salariilor-n.r), am cerut Parlamentului sa analizeze posibilitatea revenirii la revenirea salariilor inainte de reducerea abrupta care s-a facut in iunie 2010.

Nu este momentul reducerii CAS-ului. O reducere a CAS-ului inseamna marirea deficitului fondului de pensii. Masura care mie mi s-a parut rezonabila, de reintregire a salariilor si cu asta acoperim si o obligatie fata de bugetari, aceasta masura imi reduce deficitul la fondul de pensii.

Romania nu mai poate ajunge in situatia in care a fost in 2009, 2010, e mult mai pregatita sa faca fata crizei. Acum avem o rezerva pe care s-o utilizam, creata din imprumuturi. In iunie, salariile ar trebui sa creasca cu circa 15%, ca sa se revina la veniturile anterioare, (banii vin) din veniturile bugetului.

Eu sunt cel care a rupt legaturile cu Petrom, pentru excesul de profit pe care l-a facut intr-o perioada de criza. Nu-mi place politica lor, este incorecta. Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala. Dar nici nu poti sa-mi arunci in fata in fiecare zi pretul mondial de peste 100 de dolari al barilului cand tu-l extragi cu 16 dolari din Romania. Aici este zona de lipsa de fair-play al Petromului.

Angajarea fara selectie, prin 2006-2007, a mii de politisti isi arata rezultatele acum. Sunt pentru inlocuirea politistilor fara pregatire. Voi avea aceasta discutie in primul CSAT, de luna viitoare, sa vedem cum continua acest proces de indepartare a neavenitilor din structuri.

Ministrii PDL au fost foarte buni. Elena Udrea, asa cum era ea, cu tocuri inalte si pantaloni stramti, a avut cea mai buna absorbtie de fonduri europene.

In prima zi cand am plecat de la Cotroceni, plec din viata politica. A fost, cel putin din 2007 incoace, cea mai umilitoare perioada din viata mea. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele.

Cred ca o intrare in Parlament a lui Dan Diaconescu nu e exclusa. Exista o abordare extrem de personalizata. Orice partid are in spate un electorat. Ca-mi place sau nu Ponta, Antonescu, Dan Diaconescu, e o chestiune de cum vor discuta. Dar in spatele oricarui partid parlamentar sunt romani care au votat si nu poti sa excluzi niciuna din categorii de la dreptul de a fi reprezentat in parlament sau in Guvern.

Nu i-am cerut lui Vasile Blaga demisia, si-a dat-o el, ca un ministru care a considerat-o un gest de onoare.

Sa nu credeti ca PDL-ul este atat de naiv incat sa se joace de-a schimbarea. Cred ca in momentul de fata Sorin Oprescu e foarte greu de batut, dar trebuie sa joci, ca asta e politica. In politica trebuie sa ai candidati.

Am discutat cu foarte multi tehnocrati, altfel emitatori de puncte de vedere, vocali si priceputi la TV, am putut sa vad diferenta intre lejeritatea in care-ti dai cu parerea la televizor, de pe un soclu construit artificial de specialist. M-am indreptat catre niste personalitati care trec drept ‘atotstiutori’ in economie. Niciunul n-a vrut.

147 afisari

1 COMENTARIU

  1. Orice bucurestean, care are cat de cat capul pe umeri, vede cate proiecte s-au finalizat in mandatul lui Oprescu Marea suparare a lui Basescu este lipsa unui contracandidat puternic.Dar ce sa-i faci.Valoarea unui Om nu este dat de culoarea politica!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger