AcasăNewsBasescu: "Ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi?"

Basescu: „Ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi?”

Traian Basescu

Traian Basescu a declarat ca nu vrea sa-i critice pe specialistii care au introdus termenul de „recesiune tehnica” pe piata romaneasca, dar modul „incorect” in care a fost prezentat in mass-media rezultatul trimestrului IV „a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune”.

Traian Basescu

„Eu nu vreau sa-i critic pe specialistii care au introdus acest termen pe piata romaneasca, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, in mass-media, a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune”, a spus Basescu, duminica, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, mentionand ca doreste sa faca o precizare privind „asa-zisa recesiune tehnica”.

Seful statului a precizat ca nu exista ingrijorarea unei intrari in recesiune.

„Nu este adevarat, trimestrul III a avut un boom generat de productia agricola, iar trimestrul IV a confirmat practic productia industriala si serviciile. Mai mult decat atat, in sfera serviciilor catre populatie s-a inregistrat o crestere consistenta, in sfera constructiilor o crestere consistenta, sigur, constituctiile generate de investitiile bugetului de stat. Deci nu avem ingrijorarea unei intrari in recesiune reala. Daca ati compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veti constata o crestere consistenta. Deci de unde pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Este adevarat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a conditiilor meteo, dar se vor recupera investitiile, serviciile catre populatie in trimestrul II”, a mentionat el.

Traian Basescu a adaugat ca nu crede ca „obiectivul vietii noastre trebuie sa fie neaparat sa descurajam populatia – vine alta nenorocire peste noi”. „Nu vine nicio nenorocire”, a continuat el.

El a amintit ca in partea a doua a anului se prefigureaza recesiune in zona euro si a adaugat ca, desi nu este un partizan al cresterii economice prin stimularea excesiva a consumului, „este clar” ca o stimulare a consumului din partea guvernului, prin reintregirea salariilor, este de natura sa ajute, pe de o parte, la cresterea incasarilor in bugetul de pensii, unde deficitul este foarte mare si, pe de alta parte, in cresterea consumului, „care si el ne va aduce o intoarcere prin TVA in bugetul de stat”.

Bogdan Dragoi

Interventia telefonica la postul de televiziune a fost ulteriora interviului acordat de presedinte PRO TV si comentariilor din presa care i-au urmat.

Economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

author avatar
Ciprian Purice
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger