AcasăNewsBasescu: Maximum 8 judete + Harghita si Covasna. Si statutul minoritatilor

Basescu: Maximum 8 judete + Harghita si Covasna. Si statutul minoritatilor

Oferta maxima care i se poate face UDMR privind reorganizarea teritoriala este varianta de opt judete mari, plus Harghita si Covasna, dar „niciodata unite”. Bonus: statutul minoritatilor.

„Le-am spus (reprezentantilor UDMR – n.r.) ca maxim ce putem face in conditiile in care nu vreti sa organizam teritoriul pe judete mari este ca cele doua judete, Covasna si Harghita, sa ramana asa cum sunt. Separate, ca judete. Le avem acum, Covasna si Harghita. Raman asa cum sunt. Este varianta opt plus doi si este maxim ce puteti obtine”, a spus Basescu, la B1TV. referindu-se la discutiile avute, marti, la Cotroceni.

El a spus ca citeaza din ceea ce le-a spus celor de la UDMR, adaugand ca, daca are acordul Uniunii, va publica stenograma discutiei.

„Am spus: Va putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece, adica opt judete plus doua care raman asa cum sunt, Covasna si Harghita de acum. Nu unite. Niciodata”, a mai spus el. Basescu a respins varianta „8 plus 1” vehiculata in presa.

Oferta bonus: statutul minoritatilor

Statutul minoritatilor, atat de dorit de UDMR,  nu are sanse mari sa treaca prin parlament, crede Traian Basescu. „Nu stiu daca va fi adoptat, e o problema a partidelor. O parere stricta – daca e sa treaca prin Parlament, acum am inteles ca e pe la Comisie, nu va fi adoptat. Dar eu cam stiu continutul. E o colectie de drepturi obtinute din toate legile de pana acum, adica nu e nimic nou”, a spus Basescu.

Intrebat daca e oportuna o asumare a raspunderii Guvernului in acest sens, seful statului s-a luminat la fata: „Eeeiiii, se poate face, daca se face odata cu reorganizarea administrativa.” Sugerandu-i-se ca asta suna a santaj, Basescu a corectat: „Suna ca un parteneriat. Reorganizarea e un obiectiv major. Statutul e un obiectiv pentru minoritati. Sunt pachete in care partidele se inteleg. Nu poti sa faci numai cadouri. Se poate intampla (asumarea raspunderii – n.r.) in aceasta vara sau la inceputul toamnei”, a spus Basescu.

 

 

author avatar
A.P. Redactor
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger