AcasăNewsBasescu le cere investitorilor sa bea apa de la Rosia Montana pentru...

Basescu le cere investitorilor sa bea apa de la Rosia Montana pentru a arata ca nu e toxica

Presedintele Traian Basescu a declarat, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la ProTV, ca a cerut un raport privind Rosia Montana, iar documentul recomanda continuarea investitiilor, el mentionand ca va cere investitorilor sa bea apa din zona pentru a demonstra ca nu contine cianuri la nivel toxic.

„Din punct de vedere al partii de mediu, exageram in momentul de fata si dupa emisiune va voi pune la dispozitie cateva poze pe care le-am facut eu ca amator cand am fost acolo, din elicopter. Daca dvs reusiti sa le aratati la televizor, oamenii vor intelege de ce nu sunt credibili toti cei care spun ca exploatarea de la Rosia Montana va genera poluare. Romanii ar trebui sa stie ce este acum acolo”, a spus seful statului.

El spune ca a cerut un raport de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si altul de la Ministerul Economiei, iar ulterior a primit un raport comun, avand la baza informatii din cele doua documente. Traian Basescu sustine ca iesirile sale publice pe marginea subiectului Rosia Montana au la baza acest raport comun care „recomanda continuarea investitiei din punct de vedere economic”.

Basescu a adaugat ca exista o directiva europeana care stabileste ca din 2018, in exploatarile de aur, in iazurile de decantare, nu pot fi densitati de cianuri mai mari de 10 ppm (parti pe milion).

Seful statului spune ca a vazut specialisti care sustin ca in cafea densitatea de cianuri este de 6 ppm, fata de 5 ppm, cat este densitatea mentionata in proiectul de la Rosia Montana, moment in care unul dintre realizatorii emisiunii i-a replicat „sa aiba grija, sa nu distruga industria cafelei”.

Zambind, presedintele a spus ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.

„Proiectul de la Rosia Montana este proiectat pentru 5 ppm cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai moderna exploatare aurifera din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic„, a spus Traian Basescu.

Seful statului este de parere ca este „inadmisibil” ca proiecte de mare importanta, precum Rosia Montana, Rompetrol si Oltchim sa fie blocate, pentru ca acestea ar genera zeci de mii de locuri de munca, iar rezultatul ar fi fost un somaj cu cel putin o jumatate de procent mai mic.

186 afisari

2 COMENTARII

  1. Presedintele Romaniei si-a luat inca un job: PR pentru RMGC. Sa-i fie rusine!
    Daca rezista pana la alegeri, Rosia Montana scapa de rechini. Cel putin pentru un timp.

    25691 de oameni au semnat Petitia http://www.rosiamontana.net/

  2. Concentratia de cianura e la 5, posibil sa fie redusa chiar la 3, in conditiile in care i UE limita e 10. Sunt tari care au concentratii mai mari si exploatarile nu distrug mediul, totul decurge in bune conditii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger