AcasăNewsBasescu, la TVR: “PDL nu ia nici 25% in 2012 daca nu...

Basescu, la TVR: “PDL nu ia nici 25% in 2012 daca nu rezolva cu coruptia”

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca daca democrat-liberalii nu-si vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie, au sanse sa nu ia nici 25% la alegerile din 2012.

Intrebat daca este pregatit sa cedeze puterea USL in 2012, seful statului a raspuns: „Sunt pregatit sa respect votul electoratului”. Totodata, el a indicat UDMR ca fiind una dintre fortele care vor ajuta PDL sa obtina majoritatea parlamentara.

„Eu nu cred ca PDL va rupe alianta cu UDMR”, a apreciat presedintele Basescu, considerand ca cei din UDMR pot fi catalogati drept corupti, raspunzand astfel la o intrebare: „Deocamdata nu sunt elemente care sa ne duca aici. Daca sunt, raspund in fata legii. Eu nu-i numar dupa corupti, cati corupti are unul, cati corupti are altul”.

Iata si alte elemente de discutie abordate de Traian Basescu in emisiunea “Prim Plan”, de la TVR, de luni seara:

* “Relatia mea cu Angela Merkel este o relatie foarte buna, cum de altfel este si cu Sarkozy in momentul de fata, desi se spunea… E adevarat, am avut niste tensiuni legate de Schengen, dar relatia cu cancelarul Merkel este una foarte buna”.

Basescu: „Petrom a marit pretul la motorina pentru ca are monopol”

Basescu, despre cazul Apostu: „Se stia de sase luni; stia si premierul Boc”

* Intrebat cum crede ca va fi reflectata in raportul CE pe justitie din februarie tergiversarea marilor dosare de coruptie: „Cred ca in rau, daca lucrurile nu se misca, desi au inceput sa se miste unele. La fel ca cei de la Bruxelles, eu nu cer anumite solutii in cazuri de mare coruptie, ci doar ca acestea sa fie judectate si sa primeasca un verdict. Ar trebui sa aiba un rezultat, nimeni nu cere un rezultat anume, ci ideea e ca marile dosare de coruptie sa fie judecate”

* Vizavi de o declaratie recenta a lui Crin Antonescu, potrivit careia criticile aduse judecatorilor de catre Traian Basescu sunt „un temei de declansare al procedurii de suspendare a presedintelui”, Basescu a raspuns: „N-am sa ma intimidez”.

* Despre atingerea deficitului zero in 2013: „Daca ai deficit zero pentru ce sa te mai imprumuti? E zero, doamna, asta inseamna nimic. Deci si pentru mine si pentru dumneavoastra si pentru telespectatori si pentru cei care reclama ca asta inseamna indatorare mai mare: zero inseamna nimic. Cand ai deficit nimic nu trebuie sa imprumuti nimic. Iar in aceasta situatie se poate ajunge reducandu-ne cheltuielile de functionare a statului, cu personalul in primul rand. La inceputul anului 2009 erau 1.450.000 de salariati. Acum sunt 1.250.000 si trebuie sa ajungem la 1.150.000 la sfarsitul anului 2012, adica sa debirocratizam fizic statul si, ca efect al lipsei de purtatori de hartii prin ministere, agentii, va trebui sa simplificam legislatia. Noi avem de optat intre riscurile unei austeritati care nu stimuleaza cresterea, ceea ce inseamna un deficit mic, de 1,9%, sau un deficit de 3%, care e mai putin riscant din punct de vedere al operarii lui ca o frana pentru cresterea economica, dar preturile la care ne imprumutam pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. intre aceste doua riscuri noi am preferat riscul cel mai mic, al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica, plecand de la realitatea ca avem si alte resurse de crestere.

* Despre datoria publica: “Stiti cand va incepe Romania sa plateasca inapoi din datorii? In primul an in care avem excedent la buget. In 2014, din crestere economica. Ca sa nu dramatizam (…)Trimestrul III – cresterea va fi de peste 4% din PIB, din cresteri in constructii (…) Pentru anul acesta cresterea prognozata pentru Romania este 1,1% pe tot anul. Am avut 1,7 in primul trimestru, am avut 1,4 in al doilea, avem 4,4 in al treilea si sa speram ca vom avea 2,5 in al patrulea. Asta ne-ar permite sa inchidem anul cu o crestere economica de peste 2%. In practica, pentru ca cifra asta si cele din trimestrul I si II nu sunt in teorie, sunt practice, in conditiile in care am avut un consum scazut. Avem cresterile asa: constructiile 7,2%, agricultura, crestere medie 25%, industria 5,5%, turismul, crestere 17%”.

* Despre agricultura care a luat un elan fantastic in economie: „Au fost doi Doamne-Doamne, unul a fost Cel de Sus si altul a fost undeva pe la Guvernul Romaniei. Este primul an cand subventiile s-au dat si mai mari decat anul trecut si s-au dat la timp. A fost o buna planificare, care nu vad de ce nu s-ar mentine si la anul”.

* “In 2010, deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4. Iar bugetul, deja trecut in prima citire prin Guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este sa avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero”.

* Despre Geoana: „In interiorul PDL – exclus. Mircea Geoana e un om politic matur. Nu am vazut prostie mai mare decat sa-ti pui pe tava singura functie din care puteai sa mai faci politica legislativa, dar asta e treaba partidului. Eu nu-l vad pe Mircea Geoana nici in PDL nici in UNPR”.

“CFR Marfa a fost profund capusata, prin serviciile care i s-au prestat”

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca CFR Marfa a fost profund capusata, prin serviciile care i s-au prestat si ca singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii companiilor de stat este privatizarea.

„Este esential sa continuam procesele de privatizare, inclusiv in transporturi, nu numai in energie. Am ajuns sa generam pierderi si cu compania de Transport Feroviar Marfa. Nu e permis asa ceva, este clar ca acolo au fost mai multi Necolaiciuci care au tot tras de pe companiile astea”, a declarat Traian Basescu la TVR.

Unul dintre moderatori a spus ca acestor companii le-au fost vandute locomotive si vagoane la preturi mici, devenind concurenti pentru CFR Marfa, dar seful statului a apreciat ca „nu este asta pacatul, ca are concurenta CFR Marfa”.

„Sa dea Dumnezeu sa fie cinci, sase operatori feroviari mari care sa faca oferte, sa fie competitie, ca, altfel, daca lasam numai unul… (…) Compania de marfa a fost profund capusata, prin serviciile care i s-au prestat. Serviciile facute de ea: reparatii, intretineri. Ia sa vedem unde se fac cele mai multe reparatii de vagoane. Si vom sti cine-s baietii destepti care au cumparat uzinele de reparatii vagoane si, dintr-o data, se trezesc ca toate vagoanele de la stat se repara la ei. Singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii (companiilor de stat-n.r.) este privatizarea”, a conchis presedintele Basescu.

author avatar
Ciprian Purice
458 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger