AcasăNewsBasescu, la Chicago: Scutul antiracheta a fost operationalizat. Cel putin sudul Romaniei...

Basescu, la Chicago: Scutul antiracheta a fost operationalizat. Cel putin sudul Romaniei este protejat

Traian Basescu a declarat, duminica, la Chicago, unde se desfasoara Summitul NATO, ca, in urma deciziei luata de NATO, de operationalizare a primei faze a scutului antiracheta, cel putin sudul României este protejat antibalistic. Totodata, seful statului a precizat ca, din 2015, protectia va fi extinsa pe intreg teritoriul Romaniei, dupa intrarea in functiune a bazei de la Deveselu.

„Cu privire la apararea antiracheta – a fost declarata capacitatea interimara antiracheta a Aliantei. Si va pot spune ca promotorii acestui obiectiv au fost Statele Unite, Spania, Polonia si Romania, ca state care vor avea site-urile antiracheta functionale in urmatoarele etape – cel din Romania va fi functional in 2015. In momentul de fata, prin capacitate interimara nu inseamna o solutie definitiva, dupa cum spune chiar numele deciziei adoptate astazi. Inseamna ca NATO inca nu si-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabila, partea de sud-est a Europei este protejata in momentul de fata, incepand de astazi”, a spus presedintele.

„Punctul de vedere al Romaniei a fost ca trebuie facut public acest document cu toata geografia lui. Vom vedea daca asa va fi sau nu. Va pot spune ca, in unele perioade, macar partial, teritoriul Romaniei in momentul de fata este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. In opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnica, aceasta decizie este una politica si ea vine sa garanteze cetatenilor din statele membre NATO, in primul rand ca ne ducem la indeplinire obiectivele. Este, in primul rand, un mijloc de protejare a obiectivelor strategice, dar si a comunitatilor de pe teritoriul statelor NATO”, a mai precizat Basescu.

„Sistemul e un sistem defensiv, nu este indreptat impotriva nimanui, este construit si dezvoltat pentru a da securitate cetatenilor”, a mai precizat seful statului. „Imediat ce sistemul din Romania va fi operational, in 2015, exista disponibilitatea ambelor parti, si a Statelor Unite si a Romaniei, de a integra acest sistem in sistemul NATO”, a declarat Traian Basescu.

140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger