AcasăNewsBasescu, la CCR: Suspendarea e lovitura de stat, Romania se intoarce in...

Basescu, la CCR: Suspendarea e lovitura de stat, Romania se intoarce in timp

Traian Basescu a declarat in cadrul sedintei CCR privind conflictul presedinte – Parlament ca parlamentarii USL ca au dat o lovitura de stat in momentul in care au votat suspendarea sa, motiv pentru care Romania “s-a intors in timp”.

Presedintele suspendat Traian Basescu a acuzat, pe 9 iulie, in cadrul sedintei CCR privind conflictul Parlament – presedinte, ca, prin suspendarea sa, guvernatii ce apartin USL au dat o „lovitura de stat” ce suspenda democratia, motiv pentru care ” Romania s-a intors inapoi cu cel putin 5 ani”.

„Avand cuvantul, domnul Traian Basescu arata ca prezenta sa in fata Curtii Constitutionale este necesara, nu pentru a influenta judecatorii constitutionali, ci pentru a da explicatii pe care nu le-a dat cu ocazia emiterii avizului consultativ. Astfel, sustine ca suntem in fata unei lovituri de stat acoperite sub o aparenta democratie, din cauza inlocuirii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a suspendarii Presedintelui Romaniei, din cauza eliminarii posibilitatii legale de a se contesta aceste masuri prin revocarea Avocatului Poporului, precum si din cauza preluarii Monitorului Oficial de catre Guvern. De aceea, considera ca nu suntem un stat de drept, ceea ce a fost remarcat si in cancelariile Europei”, se arata in decizia Nr.730 a CCR, publicata pe site-ul Curtii.

Totodata, potrivit documentului, Traian Basescu a facut o comparatie intre cele intamplate la inceputul lunii iulie, cand a fost procedura suspendarii a durat cateva zile, si cele intamplate in 2007, cand procedura de suspendare a durat 65 de zile.

In plus, acesta a apreciat ca parlamentarii USL nu aveau niciun motiv pentru a-l suspenda, dat fiind faptul ca declaratiile sale nu pot fi considerate ca fiind fapte grave, “deoarece cel mai legitim dintre politicieni trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca cetatenilor despre problemele economice si sociale cu care acestia urmeaza sa se confrunte”.

„In final, solicita Curtii Constitutionale sa observe ca s-a abtinut de la orice declaratie publica privind aspectele sus mentionate si ca, potrivit Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat pentru fapte grave de incalcare a acesteia, in care intra si coruptia, iar nu pentru declaratii politice. Afirma  ca, din cauza celor intamplate in ultima perioada, Romania s-a intors inapoi cu cel putin 5 ani”, se mai arata in decizia CCR.

author avatar
Ionut Zgimbau
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger