AcasăNewsBasescu isi pune apropiatii in cap din cauza proiectului Rosia Montana

Basescu isi pune apropiatii in cap din cauza proiectului Rosia Montana

Controversatul proiect de exploatare a aurului de la Rosia Montana creaza disensiuni intre presedintele Traian Basescu si apropiatii acestuia. Dupa ce cu o zi in urma vicepresedintele PDL, europarlamentarul Monica Macovei se declara impotriva inceperii exploatarii zacamintelor aurifere, iata ca si consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a semnat o petitie impotriva proiectului Rosia Montana.

Presedintele Traian Basescu sustine pana in panzele albe inceperea exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana in ciuda atentionarilor venite de la apropiatii sai. La cateva ore dupa ce fostul ministru al Justitiei, europarlamentarul PDL Monica Macovei atentiona pe blogul personal ca exploatarea zacamintelor de la Rosia Montana trebuie amanata pana se va finaliza o dezbatere serioasa pe aceasta tema, seful statului a reactionat si s-a declarat, luni seara la TVR, un infocat sustinator al proiectului. Traian Basescu a adus si o serie intreaga de argumente in favoarea inceperii exploatarii  aurului, printre care se numara si cresterea rezervei in aur a Bancii Nationale.

“Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele – au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea.

Sunt oameni cu puncte de vedere diferite – unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la bugetul de stat sa acoperim deficitele de pensii, somaj s.a.”, a declarat seful statului .  Unul dintre argumentele aduse in favoare afirmatiilor sale a fost cresterea rezervei de aur a Bancii Nationale a Romaniei, pentru a pune tara in siguranta.

Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor

“Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Bancii Nationale. Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Vedeti ce volatile si nesigure sunt monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta. De aceea exploatarea trebuie sa inceapa. Cred ca Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor”, a argumentat seful statului.

“Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult”, a afirmat Traian Basescu.

Un alt argument adus de seful statului a fost crearea de locuri de munca. “Nimic nu-i mai important decat sa se creeze locuri de munca. Trebuie sa iesim din iluzia ca vor veni investitori sa creeze locuri de munca”, a mai atentionat seful statului.

Consilierul Kovacs semneaza petitia impotriva proiectului

Cu toate ca liderii UDMR au acceptat in cele din urma, teoretic vorbind,  demararea proiectului, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs se declara impotriva. Alaturi de mai multe organizatii non-guvernamentale, Peter Eckstein Kovacs a semnat o petitie contra proiectului Rosia Montana.

author avatar
Cornelia Draghici
259 afisari

1 COMENTARIU

  1. Domnul Basescu vrea bani pentru alegeri! Ca de obicei, interesul propriu conteaza. Aduce argumente doar economice. Distrugerea culturala si problemele ecologice nici nu le aduce in discutie.

    Sa speram ca nu va reusi sa faca chiar ce vrea, chiar daca e presedintele tarii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger