Gabriel Oprea a varat in coasta USL-ului o platforma civica, USP. Respectiv “Uniunea Social Progresista”, pe numele sau intreg.

Luata din pripa, mai ales in cazul in care USP ar nimeri prima pe buletinul de vot, o parte din electorat va distinge greu diferenta dintre “L” si “P” din numele prescurtate ale celor doua formatiuni. Iar confuzii de acest gen s-au facut chiar si in perioade stabile, cand nici politica si nici economia nu erau marcate de incertitudini, prin urmare strategia nu este de lepadat. Din start, Gabriel Oprea a anuntat si ca noua platforma civica (la care au aderat niste sindicalisti ramasi fideli lui Marian Sarbu, plus cateva asociatii de pensionari) este una de stanga, gandita ca o alternativa curata la coruptul PSD. Tinand cont de culoarea stangii mioritice, se poate spune si ca Oprea a scos-o la produs, pe scena politica, pe Scufita Rosie, sora buna cu Alba ca Zapada in acest basm electoral.
Diaconescu s-a trezit si el cu un “geaman”: PPLC

Nu numai USL-ul se confrunta insa cu o astfel de concurenta neloiala, ci si Dan Diaconescu cu al sau PPDD. Realizatorului i-a pierit bucuria de a se vedea cu partidul inregistrat dupa ce a aflat ca principalul sau adversar, Constantin Cojocaru (care a si contestat la tribunal inscrierea PPDD), si-a legalizat la randul lui “Partidul Poporului – Legea lui Cojocaru”. Prescurtat, PP LC, denumire foarte asemanatoare cu PPDD-ul realizatorului OTV. Cu doua Partide ale Poporului concurand la acelasi scrutin, lui Diaconescu ii este pe buna dreptate teama de confuzii, mai ales in randul fanilor lui rurali, care usor pot pune stampila pe sigla rivalului.

Dincolo de persoane si partide, declansarea unui razboi al siglelor si nu al programelor ne arata de pe acum ca romanii nu vor avea nici ce, nici de unde alege in 2012.