AcasăNewsBasescu, ironic la adresa lui Ponta: “Doamna Merkel, iti trantesc un veto...

Basescu, ironic la adresa lui Ponta: “Doamna Merkel, iti trantesc un veto de pleci de la Berlin“

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a criticat pozitia exprimata de Ponta privind utilizarea dreptului de veto la Consiliul European daca bugetul nu va fi favorabil tarii noastre.

Traian Basescu

Traian Basescu a spus ca este ingrijorat de anuntul pe care l-a facut Ponta, pentru ca in ultimii ani niciun stat nu a utilizat acest drept. „De la anuntul de ieri cu veto, toate statele contributoare, sefii lor s-au bagat sub birouri. Sunt in alerta ca Romania cere drept de veto. Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles. Si eu l-as folosi, daca se incalca tratatul. De 8 ani, nu am vazut niciun stat care sa depuna un veto. In rest, misiunea liderilor europeni e sa stea acolo pana gasesc solutii. Nu te poti duce la donatori”, a spus presedintele.

Seful statului a respins total posibilitatea de a utiliza dreptul de veto: “Doamna Merkel, iti trantesc un veto de pleci de la Berlin. Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a compara cu negocierile din CE cand e vorba de bani. Nimeni nu tipa, nu da cu pumnul in masa. Este exclus. Aici trebuie sa ai argumente. Comisia Europeana are obligatia sa puna o propunere”, a declarat presedintele Traian Basescu, la Cotroceni.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca propunere prezentata de carte presedintele Van Rompuy este evident nefavorabila Romaniei si ca tara noastra ar putea folosi dreptul de veto daca propunerea prezentata de Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor. „Tinand cont de aceste doua obiective fundamentale, din punctul de vedere al Romaniei, al Guvernului Romaniei, propunerea recent prezentata de catre presedintele Van Rompuy, care presupune scaderi atat la politica agricola comuna, cat si la politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, evident defavorabile Romaniei, este o propunere inacceptabila si am prezentat presedintelui Romaniei pozitia guvernului, de a manifesta in cadrul Consiliului si in toate negocierile, aceasta opozitie ferma si nenegociabila a României, invocând inclusiv folosirea dreptului de veto al Romaniei in cazul in care propunerea prezentata de catre presedintele Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor”, declara Victor Ponta, dupa intalnirea cu seful statului.

Surprinzator este faptul ca ieri, premierul anunta ca toate informatiile si optiunile prezentate au fost stabilite de comun accord cu presedintele. ”Pot spune, de altfel, ca nu exista disensiuni in ceea ce priveste pozitia presedintelui si pozitia guvernului”, afirma Ponta.

author avatar
Alina Stancu
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger