AcasăNewsBasescu: "In locul lui Iohannis, le ceream celor din Piata un microfon,...

Basescu: „In locul lui Iohannis, le ceream celor din Piata un microfon, o boxa si doua cutii pe care sa ma urc”

Traian Basescu spune ca daca ar fi fost in locul lui Klaus Iohannis, ar fi incercat mai intai sa dea mana cu cativa oameni, sa le ceara apoi un microfon, o boxa si doua cutii pe care sa se urce ca sa le spuna ca le-a  preluat semnalele.


Fostul presedinte, invitat la B1TV: „Angajamentul a fost indeplinit (n.r. promisiunea lui Iohannis de a veni in Piata Universitatii). Intr-un moment optim. Piata cu doar cateva sute de oameni, azi e Mihail si Gavril, e muzica prin tot orasul, dar ai-a respectat promisiunea si cred ca a fost bine pentru ca, intr-o astfel de imprejurare, situatia de siguranta e importanta. Erau doua cercuri de ofiteri in jurul dansului.Oricand poate sa fie unul cu un cutit, cu o sticla , ori masurile de securitate erau necesare. Va spun ce as fi facut eu: as fi incercat sa mai dau mana cu cativa oameni, le ceream un microfon, o boxa si doua cutii pe care sa ma urc ca sa le spun ca le-am preluat semnalele, aveti incredere. Nici eu n-as fi stat foarte mult. A merge in multime e unul dintre cele mai grele momente pentru un presedinte, e dificil fizic. Iti face placere sa vezi omul, dar fizic e un efort extraordinar, mai ales daca dai la o parte cercul de protectie, va spun ca nu mai puteam sa tin paharul cu bere, ca ajungeam apoi la o bere. Toata lumea strangea mana asa de tare ca tremura carne pe tine. Revenind, prezenta lui in Piata nu detensioneaza nimic, nici amplifica, dar si-a tinut cuvantul. A mers in piata”.

„Ma regasesc in ceea ce au cerut oamenii. Am vrut si n-am putut sa fac in mandatele mele”

Referitor la revendicarile cerute de manifestanti, Traian Basescu crede ca oamenii au avut o serie de revendicari de bun-simt: „N-am auzit sa se creasca salariile, sa creasca ajutoarele sociale. Am auzit multe lucruri de bun-simt. Dupa mine, a fost poate cea mai reprezentativa miscare pana in ultimele doua zile, asa cum am vazut eu la tv, a oamenilor cu pregatire superioara care nu au nevoie de stat. Nu au nevoie de stat. Ingineri, arhitecti, marea majoritate cu studii superioare. N-a cerut nimeni nimic statului, au cerut un Parlament de calitate, sa fie 300 de oameni cum am votat, hai sa alegem primarii din doua tururi, eu va reproduc mesajele pe care le-am perceput, hai sa avem un Avocat al Poporului care sa reprezinte interesele poporului, ca au trecut pe langa el atatea OG care trebuiau atacate, au cerut sanatate si educatie, si nu neaparat pentru ei. Ca sa nu mai vorbim de depolitiziarea administratiei. Eu ma regasesc in ce am vrut si n-am putut in mandatele mele. Ma regasesc. Unii spun alegeri anticipate, altii spun NU. Exista riscul – daca acestia se duc la vot – sa nu aiba satisfactie in urma votului pentru ca sunt mult mai putini decat cei care se bucura dacă primesc galeti si ajutoare sociale. Nu stiu, greu de spus ce se va intampla”.

„Celor de la Putere le dadeam de doua ori premier si dizolvam Parlamentul”

Intrebat cum ar fi procedat in primele zile de manifestatii si dupa caderea guvernului Ponta, daca s-ar fi aflat in pozitia de presedinte, Basescu a declarat ca ar fi jucat tare cu partidele de la guvernare: „Va spun ce as si făcut eu: Parlamentul si partidele, cele doua mari partide, sunt intre doua sulite: DNA si strada. Cererea de schimbare radicala a clasei politice. Eu le-as spune maine acestor oameni de clasa medie, luati puterea, luati Parlamentul, luati Guvernul. Insa, nu e usor sa duci o tara ca Romania, oricat ai fi de pregatit. Avand in vedere situatia in care sunt partidele, eu as fi jucat tare cu ei. Profitand de faptul ca nu au avut curaj sa desemneze premier, nu au facut nominalizari. Au spus ca sunt smecheri. I-au pus presedintelui problema in brate. Eu as fi jucat. Desemnam premierul, si lor le ziceam daca nu au fost in stare: baieti, in Parlament si legea cu 300 de parlamentari! Senatul 100, Camera Deputatilor 200. Depolitizare: imi faceti lista cu institutiile ale caror conduceri se schimba odata cu alegerile. Le faceam lucrurile astea, depolitizarea, revenirea pe legea alegerii primarilor din doua tururi si daca puteam sa o rezolv si cu Avocatul Poporului, cu legea Sanatatii, proiect depus de PMP, as fi facut si asta. I-am prins la stramtoare, au vrut sa intre intr-un joc cu presedintele, le jucam. Le dadeam de doua ori premier si dizolvam Parlamentul daca se jucau cu mine. Puteau sa se joace o data, a doua oara plecau acasa”.

author avatar
Mihai Koblenko
390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger