AcasăNewsBasescu, gata sa se “vanda” in schimbul unei Constitutii noi

Basescu, gata sa se “vanda” in schimbul unei Constitutii noi

Traian Basescu este gata sa-si vanda mandatul pentru o Constitutie noua, afirma Sebastian Lazaroiu

Traian Basescu este dispus sa mituiasca Opozitia cu doi ani din mandatul sau prezidential, in schimbul voturilor necesare modificarii Constitutiei.

Traian Basescu este gata sa-si vanda mandatul pentru o Constitutie noua, afirma Sebastian Lazaroiu

Varianta este sustinuta de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu: “Pana la urma se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptati ce a vrut poporul la referendum si eu va dau satisfactie, ca tot ma contestati in fiecare zi si renunt la doi ani de mandat. A sugerat asta presedintele, ca durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din opozitie”. La un astfel de troc s-a referit de altfel si Traian Basescu care, odata cu prezentarea proiectului de modificare a Constitutiei, a recunoscut public ca “o solutie de recuplare a alegerilor (prin scurtarea mandatului sau la Cotroceni – n.r.)” poate fi un subiect de negociere intre el si Parlament. “Nu ma pot duce in fata Parlamentului fara nimic in buzunar”, a conchis zambind Basescu.

Momeala a fost pregatita din vreme

Contrar vocilor care se declara convinse ca Traian Basescu nu ar renunta nici macar la o zi din mandatul de sef al statului, strategia nu este una noua ci a fost luata in calcul din start. Concret, Basescu a pomenit-o inca din luna februarie cand, intr-una din aparitiile sale televizate, s-a declarat dispus sa-si scurteze de buna voie mandatul daca  “va exista un consens politic” in sensul modificarii Constitutiei. Cum suspendarea sa a ramas cel mai frumos vis al Opozitiei, rezulta ca renuntarea la presedintie cu doi ani inaintea terminarii mandatului poate fi intr-adevar o moneda forte in negocierile care se vor purta pe marginea acceptarii modificarii legii fundamentale.

Socoteala de la Cotroceni nu se potriveste nici cu cea din targul puterii

O cadere la pace cu Opozitia s-ar putea insa sa nu fie suficienta, dat fiind faptul ca trecerea la un parlament unicameral si reducerea numarului de alesi la maximum 300 (fata de cei 470 pe care-i avem astazi) nu-i bucura nici macar pe pedelistii lui Basescu. Care viseaza si ei la un nou mandat si nu privesc cu ochi buni diminuarea locurilor doar pentru a resapa imaginea “Sefului”. Stand stramb si judecand drept, modificarea Constitutiei in actuala formula parlamentara nu are, teoretic cel putin, nicio sansa. Nu de alta, dar cugetand la implicatiile electorale pe care le-ar avea repararea imaginii lui Basescu, Opozitia s-ar putea lipsi de placerea de a-l vedea pe acesta din urma facandu-si bocceluta cu doi ani mai devreme decat era prevazut. In fond, privit din Palatul Victoria, asa cum se intampla cand PNL era la putere, Traian Basescu este si mult mai usor de suportat.

 

author avatar
Simona Badulescu
199 afisari

1 COMENTARIU

  1. Base, dar nu e mai bine sa pleci asa, pur si simplu, fara niciun fel de negocieri? Eu cred ca s-ar scrie foarte frumos despre tine in manualul de istorie. Propune-ne si varianta asta, tot la TVR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger