AcasăNewsBasescu: Erdogan ameninta, ca un cocos in calduri, SUA

Basescu: Erdogan ameninta, ca un cocos in calduri, SUA

Armata nu va mai rata urmatoarea lovitura de stat, ii transmite Basescu lui Recep

Politicienii romani au din ce in ce mai multe veleitati de analisti externi, dupa evenimentele din Turcia. Dupa ce Victor Ponta s-a declarat fan al actiunilor lui Erdogan, Traian Basescu il califica pe Recep un iresponsabil care va deveni istorie.

Armata nu va mai rata urmatoarea lovitura de stat, ii transmite Basescu lui Recep

Dupa ce a evocat, tot pe Facebook, ca Ponta, situatia geopolitica si avantajele esentiale (militare, economice, strategice, energetice etc) ale Turciei, Traian Basescu face un rezumat al situatiei actuale din aceasta tara. ”.Armata Turciei, care nu a dat gres niciodata de la Kemal Ataturc incoace, rateaza o lovitura de stat militara. .Presedinte in functie al Turciei, care iese aparent invingator din tentativa unei lovituri de stat militare, rateaza, recurgind in mod inexplicabil la o brutalitate excesiva in raport cu justitia, armata si jandarmeria, toate institutii fundamentale in procesul de consolidare si stabilizare a tarii”, scrie fostul pretedinte. In opinia sa, Erdogan a ratat  relatia cu armata turca, umilind zeci de generali si amirali si mii de soldati pe care i-a dezbracat de uniforme si i-a lasat sa fie umiliti de civili si politisti, iar ”;
aburii puterii iluzorii il fac sa rateze si relatia bilaterala cu SUA, treacand linia rosie si ameninta, ca un cocos in calduri, SUA”. In privinta relatiei cu UE, distanta dintre Turcia si blocul comunitar devine tot mai mare, prin re-islamizarea tarii si nerespectarea statului de drept. Din rateurile lui Erdogan mai fac parte”tentatia restabilirii influentei Turciei catre frontierele din hartile vechi ale fostului Imperiu Otoman,  ”tratamentul aplicat kurzilor, care reprezinta 18 % din populatia Turciei, iar atentatele sangeroase de la Istanbul, Ankara si alte localitati din Turcia nu reprezinta altceva decat rezultatul unei politici agresive impotriva unei minoritati ce trebuia respectata”.

Ii doreste sa-i vina mintea la cap

Concluziile lui Traian Basesc sunt sumbre. Pentru ca, ” daca presedintele Erdogan nu va reveni la principiile sfinte ale Intemeietorului Kemal Ataturk, Armata nu va mai rata urmatoarea lovitura de stat”, iar Erdogan va fi istorie in urmatorii doi, trei ani si, tot atunci, amiralii si generalii arestati azi, vor deveni eroi . Si nu din alt motiv, ci pentru ca asa va vrea poporul iesit in strada. Fostul presedinte incheie: ”Spun aceste lucruri in conditiile in care, ca Presedinte al Romaniei, am avut o relatie excelenta cu premierul Erdogan. In mod sincer ii doresc sa fie intelept in aceste zile cruciale pentru viitorul tarii prietene Turcia. Strada nu-ti da decat o putere iluzorie.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger