AcasăNewsBasescu, dupa summit-ul de la Bruxelles: „Asta e! Europa Unita!”

Basescu, dupa summit-ul de la Bruxelles: „Asta e! Europa Unita!”

Traian Basescu

Aderarea la acest acord de uniune fiscala este in interesul national si nu s-a obtinut usor, a declarat presedintele Traian Basescu, precizand ca romanii nu vor fi loviti de noul pact.

Traian Basescu sustine ca participarea la acordul de uniune fiscala este benefica pentru Romania

Seful statului a incercat, ieri, sa traduca pe intelesul romanilor deciziile adoptate la summitul de criza de la Bruxelles. “Cred ca romanii nu vor fi afectati in niciun fel de acordul de unitate fiscala, dar vor avea garantia ca traiesc intr-o Romanie care nu va mai trece prin astfel de crize. Este bine pentru romani sa stie ca si Romania face parte din acest acord”, a afirmat seful statului, mentionand ca

pactul creeaza mecanismele de supraveghere bugetara a statelor membre si mecanismele de sanctionare a celor care nu respecta conditiile. Totodata, Basescu a explicat ca, atat timp cat se mentin parametrii privind deficitele si datoria publica, Bruxelles nu impune tarii noastre modificari fiscale. “ La nivelul de fiscalitate (…) nu suntem dispusi la nicio cedare. Ramane o chestiune suverana daca parametrii de stabilitate ai bugetului se pastreaza in limitele impuse prin acordul de uniune fiscala”, a mai spus presedintele, precizand ca Bugetul de stat al Romaniei pe 2012 ramane asa cum este.

Constitutia, modificata pe repede inainte

Prevederile acordulului interguvernamental trebuie adoptate prin Constitutie pana la sfarsitul anului 2012, a mai avertizat presedintele Traian Basescu. „Unii au interesul sa amane modificarea Constitutiei, dar nu se poate amana dupa alegeri, pentru ca, din pacate, termenul dat de Bruxelles este sfarsitul lui 2012. Daca nu am indeplinit asta, nu intram in acord. (…) Nu este de joaca, nu ne putem permite improvizatii juridice. Daca am inscris sau nu in Constitutie obligatiile ce tin de acordul de uniune fiscala va fi judecat de Curtea de Justitie a UE”, a afirmat seful statului, care i-a atentionat pe politicienii romani ca el nu este dispus sa plateasca pentru erorile lor. “Eu mi-am asumat informarea Comisiei ca Romania va adera la acest acord. Daca Parlamentul hotaraste altceva, e problema lui”, a conchis seful statului.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger