AcasăNewsBasescu: Dupa Chicago avem un altfel de NATO- care isi asuma responsabilitati...

Basescu: Dupa Chicago avem un altfel de NATO- care isi asuma responsabilitati nu numai militare, ci si politice

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la intoarcerea de la Summit-ul de la Chicago, ca NATO isi asuma nu numai responsabilitati militare, ci si politice si ca tendinta organizatiei este sa devina una globala si foarte influenta.

Presedintele Traian Basescu s-a intors, marti, din Statele Unite, unde a participat la Summitul NATO de la Chicago. „Concluzia summit-ului nu poate fi decat una singura: dupa Chicago avem un altfel de NATO- care isi asuma responsabilitati nu numai militare, ci si politice, tendinta acestei organizatii este sa devina globala, o organizatie extrem de influenta. Este, in opinia mea, un summit care contureaza profilul politic, nu numai pe cel militar al Aliantei”, a precizat seful statului, marti, intr-o declaratie de presa.

Cat priveste deciziile luate la summit, Basescu s-a oprit asupra catorva – operatiunile militare din Afganistan, dar si cea a sistemului antiracheta. „Primul lucru pe care l-as mentiona este decizia Consiliului Nord Atlantic de a declara capacitatea interimara al sistemului antiracheta al NATO. Sistemul antiracheta americano-roman nu este in momentul de fata un proiect integrat in NATO, ci unul bilateral SUA-Romania. Capabilitatile antiracheta instalate pe teritoriul Romaniei vor deveni operationale incepand cu 2015. Dupa aceasta data, Statele Unite si Romania vor discuta integrarea acestui sistem in sistemul general al NATO”, a declarat presedintele Basescu.

127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger