AcasăNewsBasescu discuta cu Van Rompuy si Barroso despre bugetul UE 2014-2020 ...

Basescu discuta cu Van Rompuy si Barroso despre bugetul UE 2014-2020

Intrevederea dintre presedintele Traian Basescu, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, pe tema propunerii de buget al UE pentru 2014-2020 incepe joi la 12.00, ora Romaniei, la Bruxelles.

Van Rompuy si Barosso au in aceeasi zi intalniri cu toti reprezentantii statelor membre in vederea stabilirii unui compromis cu privire la propunerea de buget UE. Reuniunea Consiliului European va incepe joi de la 20.00, ora Romaniei.

Potrivit unor surse europene, intrevederea dintre cei doi lideri UE si presedintele Traian Basescu este programata a doua, dupa cea cu premierul britanic, David Cameron , in ordinea intalnirilor cu oficialii tarilor membre UE, noteaza realitatea.net.

De asemenea, potrivit acelorasi surse, urmeaza ca dupa finalizarea discutiile cu liderii tarilor UE, la inceputul reuniunii Consiliului European, Van Rompuy sa vina cu o noua propunere de buget. Presedintele CE ar trebui sa  tina cont de obiectiile importante a majoritatii statelor membre, fata de propunerea prezentata saptamana trecuta, estimata la circa 970 miliarde de euro pentru cei sapte ani de programare. Potrivit acelei propuneri, Romania ar fi pierdut aproximativ 8 miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de circa 47 miliarde euro.

Cele mai mare obiectii ale Roamniei fata de propunerea lui Van Rompuy sunt cele privind criteriul de legatura dintre alocarile viitoare pentru politica de coeziune si rata de absorbtie pe exercitiul actual financiar 2007-2013. O alta problema importanta pentru tara noastra fiind si noile alocari pe Politica Agricola Comuna (PAC), potrivit ministrului Afacerilor Europene, Victor Orban. Paragraful 45 din propunerea presedintelui CE stabileste ca tarile care nu au atins o rata de absorbtie de 60% din media europeana actuala, de circa 33%, nu pot primi pentru 2014-2020 fonduri pe Politica de Coeziune mai mari de 15% fata de alocarea pe 2007-2013.

Presedintele Basescu a aratat, inainte de plecarea la Bruxelles, ca Romania este interesata sa negocieze pentru obtinerea compromisului, dar crede ca la aceasta reuniune a Consiliului European nu se va ajunge la o solutie. „Pot sa va spun din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European ca toti au nemultumiri, dar exista dorinta sa se ajunga la un compromis. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu sa nu ajungem la o solutie, dar parerea mea este ca toti, sau aproape toti, dorim sa ajungem la o solutie”, a precizat Basescu.

author avatar
Alina Costache
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger