AcasăNewsBasescu, despre raportul MCV: Comisia Europeana nu poate fi pacalita cu televizoarele....

Basescu, despre raportul MCV: Comisia Europeana nu poate fi pacalita cu televizoarele. Raportul este corect!

Presedintele Traian Basescu a vorbit duminica, in cadrul unei conferinte de presa, de la Palatul Cotroceni, despre raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare publicat miercuri de Comisia Europeana.

Seful Statului este de parere ca raportul a fost puternic politizat iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera. „Romanii au putut fi pacaliti cu televizoarele, dar occidentalii nu se uita la televizoare decat pentru monitorizare. Ei se uita la fapte, la actiunile Parlamentului, ale presedintelui, ale institutiilor statului. Cine se amageste cu ideea ca propangadistic vom pacali Comisia Europeana sau statele membre nu face decat sa aiba o pozitie impotriva interesului national. De aceea sper ca aceasta conferinta va da o nota oficiala a reactiei Romaniei la raportul MCV”, a precizat Basescu.
Totodata, presedintele a mentionat ca raportul este corect, bazat pe fapte si pe actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat. „Raportul este o oglinda corecta a actiunii institutiilor statului, de la 5 iulie si pana astazi. Ca atare, ceea ce avem de facut este sa luam in consideratie punctele de vedere exprimate in raport si sa actionam pentru eliminarea a ceea ce este considerat negativ dintr-un singur motiv: pentru ca astea sunt stadardele UE, la care noi ne-am angajat sa le realizam sa devina o constanta a vietii noastre politice”, a mai afirmat seful statului.

In declaratia de presa, Traian Basescu a subliniat ca nu este posibil ca cineva sa-si imagineze ca raportul MCV ar fi fost facut la influentele altcuiva: „Am observat ca raportul a fost profund politizat. Fiecare chel si-a pus mainile in cap, fie ca a fost vorba de oameni politici, fie de presa. Oricat ar incerca cineva sa demonstreze ca acest raport a fost facut pe sub masa, cu influente de la cineva, este o copilarie. Am inteles ca USL-ul are de gand sa declanseze o campanie in PE. Parerea mea e ca multi dintre politicienii care au vorbit nu au citit raportul. Am rugamintea sa citeasca raportul MCV, dar si raportul Comisiei de la Venetia si al OSCE”.

Presedintele Romaniei a amintit ca raportul lauda institutii precum DNA, ANI sau CSM, care si-au imbunatatit activatea, in ciuda evenimentelor din vara anului trecut.

„Are o abordare pozitiva fata de institutiile care fac obiectul supravegherii in cadrul MCV. Se constata progrese la CSM, ICCJ, ANI, DNA si Parchetul General. Remarca extrem de importanta pe care o face raportul legat de aceste institutii este aceea ca desi incepand din vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul intrebarii, aceste institutii si-au constinuat activitatea si au imbunatatit-o in aceasta perioada. Acest lucru arata si eficienta raportului de verificare si soliditatea acestor institutii”, a mai declarat Traian Basescu.

author avatar
Alina Costache
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger