AcasăNewsBasescu: CE a decis un raport suplimentar privind statul de drept din...

Basescu: CE a decis un raport suplimentar privind statul de drept din Romania

(foto: presidency.ro)

Traian Basescu a tinut o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat ca Consiliul Europei a decis instituirea unui raport privind statul de drept din Romania.

(foto: presidency.ro)

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, joi, in cadrul unei conferinte de presa ca vineri se va deplasa la Bruxelles, loc unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si cu comisarul pentru Justitie Viviane Reding privind un nou raport referitor la statul de drept din Romania.

„Dupa evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis sa solicite pentru Romania un raport suplimentar ce vizeaza in mod deosebit statul de drept, care trebuie finalizat pana in decembrie. E de interes major sa vedem exact abordarile Comisiei cu privire la acest raport special. Raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie si de tergiversarile de dupa terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discutii colaterale, si anume acela ca institutiile Romaniei au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentara”, a precizat Traian Basescu, citat de realitatea.net.

Seful statului a adaugat ca acesta raport va fi influentat si de actiunile realizate in acest moment de oamenii politici, punctand in special decizia Parlamanetului de a respinge ridicarea imunitatii in cazul a doi membri, precum si autodenuntarea unor politicieni pentru participare la referendum.

„Nu este de natura a ne favoriza faptul ca Parlamentul a respins solicitarea anchetelor de a ridica imunitatea in vederea anchetelor pentru doi membri ai Parlamentului. Sigur ca nu sunt de bun augur atacurile la justitie aproape continue si de asemenea nu e de bun augur angrenarea unor politicieni importanti in asa numitele autodenunturi pentru participare la referendum”, a mai declarat Traian Basescu.

Ce a mai declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu:

„Viteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor in UE este deja mare. Este bine ca atunci cand acest tren trece sa ne urcam in el. Riscul de a nu indeplini criteriile, de a sta sa chibzuim <<cum ne-o fi mai bine>> este major si exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina prin gara. Eu va asigur ca ramanerea in afara zonei euro ar fi o drama pe termen mediu si lung pentru Romania. Dincolod e asta avem obligatia care decurge din Tratat. Noi avem o derogare pentru ca atunci cand am aderat la UE nu indeplineam criteriile”, a mai spus Traian Basescu.

„Romania a iesit slabita din cauza acestui conflict intern si ce s-a intamplat la noi a generat o criza de incredere in Romania. E o pierdere mare si n-o vom acoperi cu declaratii, ci cu fapte. Acestea sunt gandurile cu care ma duc la Bruxelles”, declarat Traian Basescu.

„Mesajul meu in ceea ce priveste protestele: Este un drept pe care romanii si l-au castigat, acela de a protesta. Nu ma schimba nimic, e greu sa ma mai schimb dupa 61 de ani de viata. Bucurosi le vom duce toate”, a declarat Traian Basescu referitor la protestatari si o noua suspendare, a treia la adresa sa.

„Daca imi poate spune cineva prin ce am incalcat Constitutia, care este articolul din lege. Nici liderii europeni nu il cunosc.  Probabil a surprins pe multi reactia Comisiei Europene si a liderilor europeni din necunoasterea tratatului. Tratatul obliga CE sa reactioneze la derapajele din statele membre. Daca nu ar fi existat o reactie a CE, Comisia nu ar fi respectat obligatiile din Tratat. Reactiile liderilor europeni au fost pe masura informatiilor pe care le-au primit”, a explicat Traian Basescu.

author avatar
Ionut Zgimbau
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger