AcasăNewsBasescu atac la banci: "Ati facut profituri uriase si acum vreti sa...

Basescu atac la banci: „Ati facut profituri uriase si acum vreti sa ne sugrumati economia?”

Presedintele Basescu a facut o serie de declaratii dure la adresa bancilor statelor europene care au obtinut „profituri uriase” in Romania si care se pregatesc sa o lase nefinantata in criza .

Presedintele Traian Basescu a fost prezent, joi, la „Economist Conferences Bucharest Summit”. Iata principalele declaratii:

Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor.

Sa nu fim in situatia de a le aduce aminte partenerilor europeni cat au conditionat intrarea in UE de privatizarea sistemului bancar. Ati obtinut profituri uriase, iar azi daca va pregatiti sa lasati Romania nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play. Vreau sa cred ca nu se va intampla si ca nu vom fi pusi noi, cei care am venit mai tarziu in UE, sa platim lacomia bancilor, iresponsabilitatea atunci cand acordau credite cu buletinul.

Sper ca noua Lege a sanatatii va fi adoptata in cel mai scurt timp, fie de Parlament, fie prin asumarea raspunderii Guvernului. In prezent sistemul medical este rigid, nefunctional, iar spitalele sunt societati de stat. Proiectul Legii sanatatii este rezultatul activitatii unei comisii prezidentiale. Cel mai tarziu saptamana viitoare, proiectul va fi lansat in dezbatere publica.

Ca sef de stat, nu am reusit sa pun capat povestii „baietilor destepti” din energie

Avem probleme in zona pietelor functionale de energie si aici trebuie sa dam atentie deosebita liberalizarii acestor piete. Iar povestea celebrilor baieti destepti este una careia ca sef de stat nu am reusit sa-i pun capat, daramite cei care erau la niveluri mai jos. Probabil ca, odata intrata in zona de analiza a DG Competition de la Bruxelles, vom primi un sprijin consistent in rezolvarea acestui tip de probleme.

Ne producem 100% necesarul de energie electrica, producem 75% din necesarul de gaze, producem aproape tot atat din necesarul de titei din productie interna. Deci, suntem o tara mai putin dependenta decat multe alte state din UE.

Guvernul trebuie sa arate un stat reformat inainte de alegerile din 2012

Desi suntem intr-o perioada de criza, indraznim sa avem abordari curajoase si nu vreau sa fac niciun fel de compozitii literare, dar trebuie sa spun ca ma bucura mult faptul ca am reusit sa imprim si Executivului si majoritatii parlamentare aceasta ambitie de a nu ne abandona obiectivele in situatii de criza. Acum vin la partea literara. (…) Pana la urma nu am vazut niciodata un comandant de nava care, daca are furtuna in fata, spune «Eu nu mai ajung la punctul de destinatie». Iar obligatia contractuala a acestui guvern si a acestei majoritati este ca inaintea alegerilor din noiembrie 2012 sa arate romanilor o tara care are alte perspective decat perspectiva unui stat nereformat.

Procesul de reducere a numarului de salariatilor bugetari va continua, Romania urmand sa-si fixeze acest numar la 1,1 milioane pana la sfarsitul anului 2012. In obiectivul nostru de degrevare a costurilor de functionare a statului, de la 1 ianuarie 2010 pana in octombrie 2012, numarul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe luna. Este un proces care continua, si as spune continua destul de echilibrat, cu cresterea numarului de locuri de munca in activitatile economice directe, locuri de munca generate de industrie, servicii si investitiile bugetului de stat.

Eterna reforma a statului

O prioritate despre care din pacate sunt nevoit sa vorbesc aproape la fiecare iesire publica e legata de reforma statului. Probabil ca nimeni sau niciunul dintre politicienii romani nu au fost constienti de nevoia de reformare a statului pana la izbucnirea crizei. Cu aceasta ocazie ne-am vazut costurile uriase de functionare a statului in raport cu veniturile noastre. Tot cu aceasta ocazie ne-am vazut costurile uriase cu programele de protectie sociala, costuri disproportionate in raport cu veniturile bugetului de stat. De aceea, procesele de reforma a statului si de reformare a sistemelor de protectie sociala sunt prioritati si, dupa cum bine stiti, nu va vorbesc de prioritati pe care le avem in viitor, ci aceste reforme sunt in plin proces de implementare.

In ceea ce priveste reforma sistemelor de protectie sociala, azi Romania are 54 de programe nationale care vizeaza acordarea de asistenta sociala, programe care costa 19 miliarde de lei anual. Slava Domnului, ieri a trecut prin Parlament si legea care reduce numarul de programe nationale la 9 de la 54, urmand sa se faca o gestionare corecta a alocarii resurselor pentru suport social al celor care intr-adevar au nevoie.

Mita electorala guvernamentala, la nivel european

Inainte de alegeri, toate guvernele (din Romania – n.r.) au mai inventat niste facilitati pentru populatie care au fost destinate sa mituiasca votantii in preajma alegerilor si sa se utilizeze banii publici pentru a se castiga voturi. Aici vreau sa fiu foarte sincer si direct chiar daca voi supara pe cineva: Romania a descoperit aceasta practica in ultimii cinci ani. In Europa civilizata se practica de mult, iar acum si Europa civilizata plateste factura acestui mod de a face politica cu bani publici.

Elena Udrea si Printul Charles

O alta sursa care s-a dovedit si in ultimii doi ani de criza economica 2010-2011 este legata de turism – valorificarea potentialului turistic al Romaniei. si nu pot pierde ocazia de a multumi printului Charles – pentru ca suntem in organizarea unei reviste britanice – de a multumi printului Charles pentru sprijinul pe care il acorda Romaniei in promovrea valorilor sale turistice. Avem convingerea ca si in continuare vom avea un partener in promovarea Romaniei turistice de catre printul Charles si familia regala britanica.

Bugetul pe 2012

Despre bugetul anului 2012, ne vom continua politica anului 2011, adica, pe de o parte, reducerea costurilor de functionare a statului, reducerea costurilor nejustificate legate de asistenta sociala si diverse beneficii (…) generate de nevoile electorale, iar, pe de alta parte, o crestere a investitiilor statului. Vom continua aceasta politica pentru ca ea s-a dovedit corecta si in anul 2011, cand deja avem rezultatele pe trimestrele 1,2 si 3, cresterile economice, nu as spune mari, ci fragile, dar constante, ne arata ca acordarea unui procent important din resursele bugetului de stat catre investitii reprezinta o solutie de generare de crestere sanatoasa, durabila, iar, pe de alta parte, reprezinta o solutie de mentinere a locurilor de munca si chiar de creare a unor locuri de munca. Aceasta este si explicatia pentru care Romania are un somaj cu mai bine de doua procente sub nivelul mediu la nivelul UE.

De aceea se face un salt destul de puternic de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales ca si planificarea cresterii economice a fost prudenta – o crestere de numai 1,5% anul viitor. Avand insa un argument foarte puternic – daca anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde, anul viitor planificam prin bugetul de stat o absorbtie de sase miliarde, chiar daca scepticii spun patru miliarde. Obiectivul este sase miliarde si-i vom absorbi, pentru ca stiu foarte bine cum s-a modificat mecanismul de absorbtie si cred ca avem sanse foarte mari sa absorbim sase miliarde, si nu patru, atat cat spun scepticii. Sigur, optimistii spun opt miliarde, pentru ca atat este alocarea pentru anul viitor. Eu spun sase, incercand ca orice presedinte sa faca o mediere intre optimisti si pesimisti.

Aderam la Euro in 2015

China sustine ca-si divesifica fondul valutar, de aceea se ofera sa cumpere datorii in euro

Romania a inteles un lucru fundamental legat de accesul in zona Euro, si anume acela ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performanti in interiorul zonei Euro. Poti sa ai deficit sub 3%, poti sa ai inflatie sub 3%, poti sa ai datorie externa sub 60% din PIB si te trezesti in zona Euro. Si acolo ce constati?! Ca economia ta nu e suficient de performanta pentru a sta in competitia cu economiile din zona Euro. Ca atare, concluzia noastra este ca ne mentinem obiectivul 2015 pentru intrare in zona Euro si-l mentinem pentru ca el are targeturi importante, care nu fac rau nimanui daca le atinge.

Asta explica si prioritatea pe care o dam restructurarii companiilor de stat, organizarii de management privat pentru multe din companiile de stat, privatizarii unor companii de stat, iar aici atrag atentia legat de privatizarea CFR Marfa, unde speram sa fim atractivi, scoaterea pe piata a pachetelor minoritare la marile companii energetivce, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si asa mai departe. Avem in vedere procese consistente de modernizare, de crestere a performantelor companiilor de stat. Ca o conditie de intrare in zona Euro. Am vazut foarte multi analisti spunand: e nerealist obiectivul, e prea devreme, hai sa vedem ce s-o intampla in zona Euro. Aici raspunsul meu e unul singur: ne mentinem obiectivul 2015 in Euro pentru ca nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase.

Cum va arata Romania lui Basescu in 2030

O tara in care populatia va fi mai mica, vom fi doar vreo 16 milioane, o tara cu o populatie imbatranita, vedeti ca nu o vad numai in roz, si aici poate vom gasi solutii sa crestem natalitatea, solutii care nu sunt neaparat financiare, va trebui sa gasim si altceva langa solutiile financiare. De asemenea, vad o tara in care vom putea pleca cu TGV de la Constanta la Paris si, trecand prin Canalul Manecii, sa ajungem la Londra. Ne facem cumparaturile in City-ul britanic sau utilizam cartile de credit in City-ul britanic si venim inapoi la Bucuresti, tot cu TGV. O vad ca pe o tara care se va aseza serios pe pozitia a saptea din UE, pentru ca este a saptea ca marime si ca populatie, dar este departe de a fi saptea ca si competitivitate.

 

author avatar
Ciprian Purice
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger