AcasăNewsBasescu: Am obligatia sa epuizez toate solutiile constitutionale pentru descrierea unui abuz...

Basescu: Am obligatia sa epuizez toate solutiile constitutionale pentru descrierea unui abuz

Traian Basescu a anuntat, vineri, ca va contesta la Curtea Constitutionala decizia pe care au luat-o parlamentarii ce s-au adunat in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentulu pentru a vota suspendarea sa din functia de presedinte al Romaniei. Acesta a adaugat ca nu tine de scaunul de presedinte insa este obligat de catre Constitutie sa lupte impotriva deciziei luate.

„Presedintele ales nu poate fi mut, care nu se implica, doar beneficiaza de avantajele functiei, nu isi asuma nimic, nu are observatii, nu face absolut nimic. Nu tin de scaun, dar ca si in 2007 cand am atacat hotararea de suspendare, si acum am obligatia ca presedinte in functie sa epuizez toate solutiile constitutionale pentru descrierea unui abuz de acelasi fel ca cel din 2007. Nu vreau sa mi se reproseze ca nu am epuizat resursele constitutionale in disputa cu o majoritate politica care in mod abuziv a suspendat presedintele. Concluzia ramane aceeasi, mergem la referendum, dar am obligatia sa probez ca am utilizat toate instrumentele ca o suspendare abuziva sa nu se produca”, a declarat seful statului.

Acesta i-a acuzat pe cei care au votat suspendarea sa, declarand ca decizia luata este abuziva, dat fiind faptul ca nu a savarsit vreo fapta grava.

„Marele argument al suspendacilor este legat de faptul ca nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifica suspendarea presedintelui, care are mandat fix de cinci ani in urma alegerilor castigate. As face o observatie, care este si miezul acestei actiuni la CCR: Conflictul juridic izvoraste din natura articolului 95 din Constitutia Romaniei, care spune clar: in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna. Nu exista nicio acuzatie legata de fapte, ci doar de declaratii. Constitutia spune foarte clar, „fapte grave”. Formularea e de natura sa asigure stabilitate functiei prezidentiale daca presedintele nu savarseste fapte grave, abuzuri, precum trimiterea unor decrete care nu sunt stabilite a fi reglementate prin decrete”, a spus presedintele.

author avatar
Ionut Zgimbau
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger