AcasăNewsBasescu, alaturi de Iliescu si Constantinescu la ceremonia 10 de ani de...

Basescu, alaturi de Iliescu si Constantinescu la ceremonia 10 de ani de la invitarea Romaniei in NATO

(foto: Agerpres)

Traian Basescu a participat miercuri, alaturi de fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, la o ceremonie prilejuita de implinirea a 10 ani de la invitarea Romaniei de a deveni membra NATO.

(foto: Agerpres)

La ceremonie a participat si ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, presedintia invitand peste 300 de persoane.  La solicitarea presedintelui, a fost pastrat un moment de reculegere in memoria celor 23 de militari cazuti la datorie. „Pentru aceste jertfe ale Romaniei in apararea propriei securitati si in contributia sa la misiunile Aliantei, va solicit sa pastram un moment de reculegere”, a spus seful statului.

,,Acum, la 10 ani de la invitarea Romaniei in NATO, cand vedem lumea in schimbare, avem nevoie si mai mult de solidaritate si de contributiile tuturor aliatilor nostri in contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale a statelor membre. Apararea anti-racheta din care o parte din componente sunt amplasate pe teritoriul Romaniei, parteneritul strategic pentru secolul XXI pentru SUA, solutia apararii inteligente sunt tot atatea atuuri pentru a creste gradul de securitate al Romaniei si a putea sa ne jucam rolul de stat de frontiera in NATO si UE”, a opinat Traian Basescu.

Pe 8 octombrie 2002, Camera Reprezentantilor din SUA a adoptat Rezolutia privind securitatea transatlantica si extinderea NATO, in cadrul Summitului de la Praga, din noiembrie, cu cele sapte state din Centrul si Sud-Estul Europei. Cel de-al 16-lea summit al NATO s-a deschis cu invitatia lansata de catre Consiliul Nord-Atlantic pentru cele sapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de aderare, la Bruxelles, in cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, la 26 martie 2003.

author avatar
Alina Costache
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger