AcasăNewsBasescu: Agenda Consiliului European nu este pe intelesul lui Ponta

Basescu: Agenda Consiliului European nu este pe intelesul lui Ponta

Desi sustine ca premierul Victor Ponta reprezinta ”nelegitim” statul roman la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu intentioneaza sa depuna plangere penala impotriva sefului Executivului.

Renuntand sa mai participe la reuniunea de la Bruxelles, Traian Basescu spera sa castige capital de imagine

Asta nu l-a impiedicat insa pe Traian Basescu sa-si ia revansa, sugerand ca liderii europeni il vor trata pe Ponta ca pe un novice, tinandu-l pe margine pe post de spectator.

Victor Ponta nu s-a simtit in largul lui printre liderii europeni

”In cei opt ani de cand eu reprezint statul roman in Consiliul European, am reusit sa ne cream o buna reputatie. Romania a stiut intotdeauna sa isi formeze aliante variabile in functie de subiectele in discutie, in asa fel incat concluziile Consiliului European sa reflecte intotdeauna interesele noastre”, a declarat presedintele, lasand sa se inteleaga ca Ponta nu va reusi sa-i calce pe urme. ”As vrea sa mai stiti un lucru, agenda Uniunii Europene de astazi este mult mai subtila decat pare. Aduceti-va aminte ca, de mai bine de un an si jumatate si, probabil, trebuie sa ma scuzati ca imi arog acest drept de a sustine ca am fost unul dintre liderii UE care au spus ca solutia noastra pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. In mod subtil, documentul care se va discuta astazi si nu va aparea in concluzii este despre cedare de suveranitate. Este, de fapt, cel mai important subiect, care nu este parte a concluziilor. Sigur, el nu este asa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, se va vorbi despre unificarea fiscalitatii, se va vorbi despre prioritizarea la nivel european a investitiilor, se va vorbi de cresterea autoritatii Bancii Centrale Europene, deci suntem in sfera pe care Articolul 80 o atribuie indiscutabil Presedintelui, aceea care vizeaza suveranitatea”, a conchis sefului statului, insistand pe ideea ca Ponta si ai lui l-au impiedicat sa-si exercite atributiile constitutionale.

Popularii europeni il iau la palme pe premierul roman

”Profund ingrijorat”, Joseph Daul, liderul grupului PPE din PE, cere o dezbatere pe tema situatiei democratiei din Romania in plenul european.

Joseph Daul

Daul se declara ”extrem de neplacut surprins” de ignorarea, de catre Victor Ponta, a deciziei CCR, context in care face un apel catre premierul noatru: ”Sa respecte poporul roman si institutiile sale”. Si tot pe adresa lui Victor Ponta, Joseph Daul mai trimite un mesaj: ”Legile sunt create pentru a fi respectate, nu comentate sau modificate atunci cand acestea nu servesc interesul prim-ministrului”.

Germania – izolata, Franta, Italia si Spania fac „bisericute”

Cu toata pozitia sa de lider, Germania risca sa fie marginalizata, din cauza austeritatii pe care o cere in continuare, in vreme ce Franta, Italia si Spania si-au unit  fortele si vor  masuri de relansare economica.

Angela Merkel vrea austeritate cat traieste ea

Angela Merkel a avertizat ca anumite schimbari cerute de statele aflate in recesiune (adica tot restul zonei euro, minus Germania) nu se vor infaptui cat va trai ea.

Cancelarul a anuntat ca va cere la Consiliul European (CE), care se va incheia in aceasta seara, austeritate si disciplina financiara pentru toate statele zonei euro. Desi este de acord cu o uniune monetara si politica, Merkel refuza o „cosnita” comuna a datoriilor si nici nu vrea sa auda de eurobonduri, care, in schimb, sunt dorite de Franta Italia si Spania. De altfel, liderii celor trei tari au facut front comun si vor sa impuna la CE de astazi masuri rapide si agresive de stimulare a economiei, prin reducerea taxelor si stimularea exporturilor.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
1.570 afisari

1 COMENTARIU

  1. mai, basescu asta se crede buricul pamantului de destept restu sunt prosti cu toti, de ce dracu nu-si vede de treaba lui si sa termine odata pentru totdeauna cu intoxicarile astea politice, de cand a venit la putere a adus numai belele pentru tara,gandeasca-sa cum dracului sa creeze locuri de munca fiindca ne manca paduchi de saracie de mai continua inca un an.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger