AcasăNewsBasescu: “Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil, retrimit bugetul...

Basescu: “Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil, retrimit bugetul la Parlament”

Presedintele Traian Basescu a sustin, duminica seara, la Palatul Cotroceni, o conferinta de presa in cadrul careia a declarat ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de Guvern.

“Rar mi-a fost dat sa decid a tine o conferinta de presa cu cifre, dar e singurul argument care mi-a ramas. Va trebui sa suportati o declaratie de presa grea. Totul porneste de la conferinta premierului de vineri in care a fost la inaltimea functiei, a reusit sa se incurce ca un adolescent la prima intalnire. As vrea sa nu se creada ca in statul roman nu e nimeni care sa inteleaga ce se intampla anul viitor.

Premierul spune ca am contestat Ordonanta 26 care vizeaza veniturile clientelei politice. I-am trimis chiar dansului acea lege. Grupul USL a fost chemat sa reanalizeze in Parlament punerea la dispozitie a companiilor de stat catre clientela politica. Nu am trimis aceasta ordonanta la CCR, ci la Parlament pentru a gasi o solutie. Niciodata nu am avut practica sa atac mai intai la CCR”, a declarat presedintele Romaniei, duminica.

Totodata, Basescu a precizat ca, pentru o buna colaborare cu seful statului, Victor Ponta trebuie sa respecte nu doar legea ci si intitutiile statului: “Daca ar vrea sa avem o buna colaborare, premierul ar trebui sa faca 2 lucruri: sa respecte legea si sa respecte institutiile statului. In acel moment, relatiile dintre noi ar fi perfecte. Atunci cand tu, ca prim ministru, nu respecti legea, degeaba ai o majoritate. Degeaba iti voteaza Parlamentul momenrandumul Rompetrol, daca nu respecti Constitutia.

Despre Rompetrol: Memorandumul a ramas in vigoare. Eu nu am atacat la CCR decat tangential continutul memorandumului. Acest lucru l-a facut un grup parlamentar in vara. Fondul atacului meu la CCR a fost pe tratamentul egal pentru persoanele si companiile din Romania. Acordurile intre un agent economic si guvern sunt responsabilitatea guvernului. Declaratiile premierului imi ridica foarte multe probleme. el trebuia sa stie care a fost continutul intampinarii la Curte facut de presedintie”.

De asemenea, seful statului nu a ratat ocazia de a-l lua peste picior pe primul ministru, mentionand, in acelasi timp, ca sustine masurile propuse de Guvern, dar nu si cresterea accizei la combustibil.

“Ponta nu intelege Constitutia. Asa e cand iti iei doctoratul si nu stii ce scrie in el. Sustin fara rezerve indexarea pensiilor cu 3,76%. Sustin acordarea burselor pentru medicii rezidenti. Este un lucru foarte bun cresterea salariului minim. Aduce venituri suplimentare prin CAS in bugetul de stat si diminueaza evaziunea fiscala. Foarte buna e si cresterea venitului minim garantat cu 5%. A venitul momentul sa platim deciziile judecatoresti pentru taierile din salarii.

Daca nu se renunta la cresterea accizei pe combustibil, voi trimite inapoi bugetul de stat. Dupa care, e posibil sa il atac si la CCR. Sunt solutii mult mai multe in buget. (…) Ii propun lui Ponta sa renunte la aceasta acciza, avand in vedere efectele rele pentru economie si sa priveasca in propriul buget”, a mai declarat Traian Basescu.

author avatar
Alina Costache
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger