AcasăNewsBarroso i-a inmanat lui Ponta lista remanierii

Barroso i-a inmanat lui Ponta lista remanierii

Jose Manuel Barroso vrea ca Victor Ponta sa asigure reformarea si independenta Justitiei

Presedintele CE recunoaste eforturile facute de Victor Ponta in vederea respectarii angajamentelor asumate in vara, dar insista sa vada o Justitie mioritica independenta.

Jose Manuel Barroso vrea ca Victor Ponta sa asigure reformarea si independenta Justitiei

In cadrul intalnirii de ieri, Jose Emanuel Barroso i-a comunicat premierului roman ca asteapta sa vada ”mai multe progrese in asigurarea independentei justitiei si in numirile in posturi-cheie (la sefia Parchetului Genral si DNA – n.r.)”. ”Cu noua situatie politica, un nou guvern si un nou Parlament, trebuie accelerat procesul de reforma. Vrem sa vedem progrese in continuare, legate de independenta justitiei si asteptam ca politicul, politicienii, sa dea un exemplu dandu-se la o parte, atunci cand exista decizii privind integritatea sau acuzatii de coruptie”, a detaliat oficialul european la final. ”Multumesc calduros presedintelui CE pentru aceasta intalnire, care a fost utila, foarte buna pentru urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faca Romania si guvernul Romaniei. Dupa alegerile generale tara este mult mai stabila si previzibila. Asa considera si Comisia. Poporul roman si-a exprimat vointa in alegeri si acum suntem cu totii angajati pentru binele tarii”, a declarat la randul lui Victor Ponta.

CE nu accepta campanii mass-media ostile magistratilor

Pe agenda intrevederii dintre cei doi oficiali a figurat si subiectul campaniilor media declansate, in Romania, impotriva judecatorilor si procurorilor, aspect criticat in ultimul raport MCV. Subliniind ca libertatea presei ”este sacra” si ca CE o va apara intotdeauna ”in Romania si in alta parte”, presedintele Comisiei Europene a precizat ca, in contextul sistemului juridic romanesc, nu poate ignora plangerile venite de la Curtea Constitutionala si de la CSM, plus ”persoane si organizatii”, plangeri care acuza existenta unor ”campanii orchestrate in media impotriva independentei magistratilor, procurori sau judecatori”. ”Ar fi artificial sa vorbim despre independenta justitiei, fara a lua in considerare aceste plangeri”, a conchis Barroso, adaugand si ca nu are intentia de a propune UE ”reglementarea” mass-media si nici nu a solicitat ”solutii specifice” dar, cata vreme exista o problema, ea trebuie recunoscuta ca atare si abordata in sensul rezolvarii ei.

author avatar
Simona Badulescu
757 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger